Salamon
-1 °C
13 °C

Hárommilliárd eurót kap a Fiat a bankoktól

2003.02.17. 10:19
Hétvégi sajtójelentések szerint az olasz Fiat megállapodott hitelező bankjaival, hogy összesen mintegy 3 milliárd euróval feltőkésítik a járműipari csoportot. A tőkeemelés tervét a Fiat igazgatótanácsa február 28-án tárgyalná meg, és akkor születne döntés további vállalatrészek (Toro, Fiat Avio) eladásáról is.
A hitelező - többségében olasz - bankok már tavaly is segítettek a nagy olasz magánvállalatnak: májusban 3 milliárd euró értékben a Fiat részvényeire váltható értékpapírcsomagot bocsátottak ki, bizonyos feltételek teljesülése esetén. Ezt követően jelentették be a Fiatnál a több mint 8 ezer fős elbocsátást, majd elkezdték eladni a csoport egyes részeit az adósságok mérséklése érdekében.

A General Motors-szal még tárgyalnak

Eredetileg a hét végén foglalkoztak volna azzal is, miként lehetne a Fiat gondjainak mérséklésében megnyerni az amerikai General Motors autógyárat, amely már 20 százalékban birtokosa a Fiatnak, és a további 80 százalékra is vételi lehetősége van 2004-ig. A sajtó értesülése szerint újabb fejlemény a GM-mel kapcsolatban nincs, Paolo Fresco Fiat-elnök azonban a héten még tárgyal az amerikai vállalattal, esetleg módosítandó a két autóipari csoport korábbi megállapodását.

Agnelliék negyedmilliárdot adnak

A Fiat-ot mintegy 30 százalékban birtokló Agnelli család állítólag jelezte, hogy a család pénzügyi vállalkozásaiból negyedmilliárd eurót juttatnának a Fiat Auto részére, majd további pénzekről is szó lehet.