Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Umberto Agnelli veszi át a FIAT-csoport vezetését

2003.02.25. 21:24
Változás készülődik a FIAT vezetésében: az eddigi elnök, Paolo Fresco kedden bejelentette lemondását, hogy ezzel utat adjon Umberto Agnellinek, aki az alapító Agnelli család jogán akarja átvenni a cég vezető posztját. Umberto Agnelli jelenleg a család pénzügyi társasága, az Ifi elnöke.
Fresco már korábban bejelentette, hogy a következő hónapokban távozik, most azonban közölte, hogy hivatalos lemondását már pénteken benyújtja az igazgatótanácsnak. Fresco - aki a General Electric alelnöki székéből 1998-ban váltott a FIAT-csoport élére - keddi nyilatkozatában kijelentette, hogy "sima utódlást" akar biztosítani.

A befektetőket meglepte

Befektetők korábban arra számítottak, hogy Umberto Agnelli - akinek bátyja, Giovanni Agnelli, a FIAT tiszteletbeli elnöke, januárban hunyt el - nem szívesen vállalná kemény intézkedések véghezvitelét a csoport gyengélkedő részeinek gyógyítására. (A FIAT-ot Giovanni és Umberto Agnelli nagyapja alapította 1899-ben.)

Eladnák a biztosítót és a repülőgépmotor-gyártót

A FIAT igazgatótanácsa pénteken ül össze, hogy jóváhagyják a csoport tavalyi eredményeit és megvitassák a FIAT Auto megmentési terveit. A legutóbbi terv szerint eladnák a csoport biztosítótársaságát, a Toro Assicurazionit és repülőgépmotor-gyártó részét, a FIAT Aviót. A két cég eladásából remélt 3-4 milliárd euró, valamint a fogyasztói hitelezéssel foglalkozó részleg, a Fidis többségi részesedésének értékesítése már minden bizonnyal elég lenne a FIAT Auto megmentésére és a cég gondjainak megoldására.