Erzsébet
1 °C
4 °C

Tőzsdére vinné a Ferrarit a FIAT

2002.05.14. 16:58
Az autógyártó részleg rossz teljesítménye miatt a FIAT SpA az első negyedévben a várakozásokat meghaladó veszteségről számolt be. A társaság azt tervezi, hogy tőzsdére viszi a Ferrari kisebbségi részvénycsomagját.
A FIAT SpA az első negyedévet a vártnál nagyobb, 529 millió eurós veszteséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi 193 milliós adózott nyereséggel, míg az árbevétel 4 százalékkal, 14,15 milliárd euróra csökkent - közölte tegnap Olaszország legnagyobb feldolgozóipari csoportja.

A vártnál nagyobb veszteség

A csoport üzemi nyeresége az egy évvel korábbi 125 millió euróról 299 millió eurós üzemi veszteségbe fordult; a Bloomberg által megkérdezett elemzők csak 205 millió euró körüli veszteséget valószínűsítettek. A gazdálkodási mutató romlását főként a FIAT Auto gyengélkedése okozta; a cég által gyártott személyautók és kishaszonjárművek iránti kereslet visszaesése miatt az árbevétel 11,2 százalékkal csökkent, míg az üzemi veszteség az egy évvel korábbi 16 millióról 429 millió euróra szökött fel.

Csökkenő piaci részesedés

Paolo Fresco elnök kijelentette: bízik abban, hogy a csoport év végére a tavalyi 318 millió eurós nyereség után ismét eléri a nyereségküszöböt, ugyanakkor kevés esélyt ad annak, hogy az első negyedévben tapasztalt trend a főbb piacokon pozitív irányba forduljon. A csoport fő piacán, Olaszországban a gépjárműpiac áprilisban 13,3 százalékkal, míg Európában 4 százalékkal csökkent; a hazai piacon való részesedés aránya éves összevetésben 35,4 százalékról 32,0 százalékra olvadt.

Növekvő adósság

A FIAT csoport nettó adóssága - az 1,3 milliárd eurónyi tőkeemelés ellenére - december végéhez képest 570 millió euróval, 6,6 milliárd euróra emelkedett. Fresco megerősítette, hogy az elmúlt év végén bejelentett szerkezetátalakítás és adósságcsökkentés keretében még e félévben jelentős divesztíciókra kerül sor. Többek között az elemzők által 1,2- 2,0 milliárd eurónyi piaci értéket megtestesítő, a FIAT által jelenleg 90 százalékban birtokolt Ferrari üzletág kisebbségi részvénycsomagját is értékesítik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?