Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A bankok Ferrari-részvényért segítenek a Fiatnak

2002.05.28. 10:58
Az olasz FIAT S.p.A. három fő hitelezője megállapodott a nehéz pénzügyi helyzetben lévő konszern feltőkésítéséről - adta hírül az olasz ANSA hírügynökség. A bankok nem sürgetik az autógyártó részleg eladását, amit Gianni Agnelli, a FIAT tiszteletbeli elnöke is ellenez.
A Dow Jones által ismertetett jelentés szerint az IntesaBCI S.p.A., a Banca di Roma S.p.A. és a Sanpaolo IMI bank a sportautókat gyártó Ferrari S.p.A. részvényeinek egy részét kapja meg a legnagyobb olasz vállalatcsoporttól a friss forrásokért cserébe - közölte a Napi Gazdaság. (Magyarországon az IntesaBCI a CIB Bank 100 százalékos, a Sanpaolo IMI az Inter-Európa Bank Rt. meghatározó tulajdonosa.)

A Ferrari tőzsdére megy

A FIAT nemrég közölte, hogy ősszel részben tőzsdére viszi a 2 milliárd euróra becsült értékű Ferrarit - megtartva a többségi tulajdonhányadot -, s a bevételt adósságcsökkentésre fordítja. Az üzleti terv értelmében az idén decemberre a nettó adósságnak 3 milliárd euróra kellene apadnia a múlt év végi 6 milliárdról, ám az első negyedévben - amikor a FIAT 529 millió euró veszteséget produkált - az összeg közel 6,6 milliárdra ment föl.

A bankok nem sürgetik az autógyár eladását

Az utóbbi időkben meredeken süllyedt a FIAT-papírok árfolyama, részben azon félelmek hatására, hogy az adósságok megfelelő tempójú lefaragása nélkül a hitelminősítők bóvlistátusba minősítik le a csoport kötvényeit - írja a Napi Gazdaság. Hírek szerint a három bank sürgette, hogy a FIAT adja el egyes érdekeltségeit, de nem siettetik az árbevétel közel felét - s a veszteségek zömét - adó autógyártó divízió leválasztását, amelyben a General Motors Corp. 20 százalékos tulajdonnal rendelkezik.

Agnelli jól van, a FIAT nem eladó

Gianni Agnelli, a FIAT tiszteletbeli elnöke viszonylag jól van, és aljas dolog minduntalan a halálhírét kelteni - mondta hétfőn Agnelli fivére, Umberto Agnelli az Ifil holding vállalat részvényeseinek. (Az Ifil a FIAT egyik fő befektetője.) A FIAT szóvivője pénteken cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy Agnelli - akit prosztatapanaszokkal kezelnek az Egyesült Államokban - meghalt. A hír nyomán rövid időre erősödtek a FIAT részvényei, ugyanis Gianni Agnelli a fő ellenzője, hogy a veszteséges olasz cég személyautó-gyártó részlegének további 80 százalékát eladják az amerikai General Motorsnak - közölte az MTI.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!