Vendel
6 °C
19 °C

Kudarccal végződtek a tárgyalások a Fiatnál

2002.12.06. 12:17
Kudarccal végződtek csütörtökön az olasz miniszterelnöki palotában az olasz kormány közvetítésével folytatott tárgyalások a FIAT autógyártó cég és a szakszervezeti szövetségek között, így a leépítendő dolgozók közül 5600 ember már hétfőtől átkerül a fölöslegessé vált dolgozók otthon tartására létrehozott "kiegészítő pénztárhoz". A gépipari dolgozók szakszervezetei egyelőre meg nem határozott időpontra sztrájkot hirdettek.
Három órás kemény tárgyalás után az országos érdekvédelmi szervezetek (a CGIL, a CISL és az UIL) végül is elutasították a kormány által kidolgozott és a vállalat által is elfogadott kompromisszumos rendezési tervet. Emiatt a kormány - tudomásul véve a megegyezés lehetetlenségét - szabad utat engedett az 5600 dolgozó kiegészítő pénztárba helyezésének procedúrája előtt.

Már csak a miniszter aláírása hiányzik

Ez a pénztár nem más, mint a cég és az állam által közösen finanszírozott, a társadalombiztosítási intézet kezelésében lévő alap, amely a nagy szerkezeti átalakítások időszakára lehetővé teszi a fölöslegessé vált dolgozók otthon tartását, fizetésük egy adott hányadának a szavatolása mellett. Mivel ez utóbbi szerv a munkaügyi minisztérium felügyelete alatt áll, Roberto Maroni miniszter aláírására van szükség, hogy beinduljon a mechanizmus.

Rotációs pénztár

Márpedig a kormány által előterjesztett kompromisszumos javaslat ennél kedvezőbb megoldásnak ígérkezett. A "kiegészítő pénztárat" például rotációszerűen alkalmazta volna, úgy, hogy a dolgozók nagy része ne maradjon állandóan munka nélkül. E változat szerint csak 2500 dolgozónak kellett volna rögtön rendelkezési állományba vonulnia.

A FIAT drasztikus öncsonkító terve elsősorban a szicíliai Termini Imeresét érintette. A kormány javaslata értelmében az üzemet valóban bezárták volna a jövő év elején, de az esztendő első három hónapjában öt hétre kinyitották volna. A következő öt hónapban a dolgozókat átképezték volna, és 2003 szeptemberére a Termini Imeresében lévő gyár újra megnyitotta volna kapuit.

Sztrájk

Maroni a kudarccal végződött tárgyalások után tartott sajtóértekezletén elmondta: ha a kormány nem adott volna engedélyt a "kiegészítő pénztárba" helyezésre, a FIAT kénytelen lett volna kollektív elbocsátásokhoz folyamodni. A fém- és gépipari dolgozók szakszervezetei (Fiom, Fim, Uilm) nem is késett a válaszlépéssel: egyelőre meg nem határozott időpontra nyolc órás sztrájkot hirdetett a FIAT összes létesítményében és a kapcsolódó tevékenységekkel foglalkozó termelési egységekben. Pénteken az autógyár több ezer dolgozója vonult Torino utcáira tiltakozásul.