Árpád
-2 °C
4 °C

Kudarccal végződtek a tárgyalások a Fiatnál

2002.12.06. 12:17
Kudarccal végződtek csütörtökön az olasz miniszterelnöki palotában az olasz kormány közvetítésével folytatott tárgyalások a FIAT autógyártó cég és a szakszervezeti szövetségek között, így a leépítendő dolgozók közül 5600 ember már hétfőtől átkerül a fölöslegessé vált dolgozók otthon tartására létrehozott "kiegészítő pénztárhoz". A gépipari dolgozók szakszervezetei egyelőre meg nem határozott időpontra sztrájkot hirdettek.
Három órás kemény tárgyalás után az országos érdekvédelmi szervezetek (a CGIL, a CISL és az UIL) végül is elutasították a kormány által kidolgozott és a vállalat által is elfogadott kompromisszumos rendezési tervet. Emiatt a kormány - tudomásul véve a megegyezés lehetetlenségét - szabad utat engedett az 5600 dolgozó kiegészítő pénztárba helyezésének procedúrája előtt.

Már csak a miniszter aláírása hiányzik

Ez a pénztár nem más, mint a cég és az állam által közösen finanszírozott, a társadalombiztosítási intézet kezelésében lévő alap, amely a nagy szerkezeti átalakítások időszakára lehetővé teszi a fölöslegessé vált dolgozók otthon tartását, fizetésük egy adott hányadának a szavatolása mellett. Mivel ez utóbbi szerv a munkaügyi minisztérium felügyelete alatt áll, Roberto Maroni miniszter aláírására van szükség, hogy beinduljon a mechanizmus.

Rotációs pénztár

Márpedig a kormány által előterjesztett kompromisszumos javaslat ennél kedvezőbb megoldásnak ígérkezett. A "kiegészítő pénztárat" például rotációszerűen alkalmazta volna, úgy, hogy a dolgozók nagy része ne maradjon állandóan munka nélkül. E változat szerint csak 2500 dolgozónak kellett volna rögtön rendelkezési állományba vonulnia.

A FIAT drasztikus öncsonkító terve elsősorban a szicíliai Termini Imeresét érintette. A kormány javaslata értelmében az üzemet valóban bezárták volna a jövő év elején, de az esztendő első három hónapjában öt hétre kinyitották volna. A következő öt hónapban a dolgozókat átképezték volna, és 2003 szeptemberére a Termini Imeresében lévő gyár újra megnyitotta volna kapuit.

Sztrájk

Maroni a kudarccal végződött tárgyalások után tartott sajtóértekezletén elmondta: ha a kormány nem adott volna engedélyt a "kiegészítő pénztárba" helyezésre, a FIAT kénytelen lett volna kollektív elbocsátásokhoz folyamodni. A fém- és gépipari dolgozók szakszervezetei (Fiom, Fim, Uilm) nem is késett a válaszlépéssel: egyelőre meg nem határozott időpontra nyolc órás sztrájkot hirdetett a FIAT összes létesítményében és a kapcsolódó tevékenységekkel foglalkozó termelési egységekben. Pénteken az autógyár több ezer dolgozója vonult Torino utcáira tiltakozásul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?