Nándor
3 °C
16 °C

Kirúgják a Fiat vezetőit

2002.12.10. 12:58
A Financial Times értesülései szerint Paolo Fresco elnök és Gabriele Galateri vezérigazgató kedden vagy szerdán lemond posztjáról. A vállalatcsoport igazgatótanácsa kedden ülésezik, ahol várhatóan döntés születik a személycserékről.
A lap cégvezetéshez közel álló forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Fiatban 34 százalékot birtokló Agnelli-család a hétvégén közölte Galaterivel, hogy az új vezérigazgató Enrico Bondi, a Telekom Italia vezérigazgatója lesz. Az elnöki posztra várhatóan Gianluigi Gabettit, a szintén a család tulajdonában álló pénzügyi csoport, az Istituto Finanziario Industriale S.p.A. (Ifi) vezérigazgatóját jelölik.

A kormány támogatja

Szakértők szerint az Agnelli-család, és a szervezet-átalakításokban gyakorlott Bondi új stratégiát dolgoz ki, amelyben már nem szerepel, hogy a Fiat Autót eladják a General Motorsnak. Az olasz kormány várhatóan támogatja az új verziót, Silvio Berlusconi néhány napja például közölte, hogy szerinte jó vezetéssel a cégcsoportot már rég nyereségessé lehetett volna tenni.

Részvényt a bankoknak

Bondi valószínűleg azt javasolja majd, hogy a Fiatnak hitelező bankoknak részvényeket ajánljanak fel, így tartva olasz kézben a csoportot. Az IntesaBCI S.p.A., a Banca di Roma S.p.A. és a Sanpaolo IMI bank májusban már elfogadott egy Ferrari-részvénycsomagot, júliusban pedig a Mediobanca vásárolt meg 34 százalékot a sportautógyártóból.