Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Volkswagenre vált a Fiat?

2002.12.11. 10:28
A FIAT a Volkswagennel létrehozandó együttműködés révén akar kitörni autógyártó részlege válságából - értesült az olasz sajtó. Ágazati értékelés szerint a lépés azt jelenti, hogy az olasz csoport - ahol a felső vezetést is le akarják cserélni - felmondja a General Motorsszal kötött, eladási opciót is magában foglaló korábbi megállapodást.
Az autóipari részlege veszteségeivel, illetve adósságterheivel küszködő FIAT S.p.A. radikális lépésre készül többezres leépítésekkel járó átalakítási programja keretében. A La Repubblica olasz napilap úgy tudja, a FIAT-ot ellenőrző Agnelli család és a csoport házi bankjának számító Mediobanca befektetési bank tárgyalásokat folytatott a Volkswagen (VW) vezetésével arról, hogy a német csoport, illetve a hozzá tartozó Audi 49 százalékos részesedést vásárolna a FIAT-érdekeltség Ferrari S.p.A.-ban. A sportkocsik mellett a Ferrarihoz tartozik a FIAT luxusautó-márkája, a Maserati és állítólag ide vinnék be az ugyancsak a csoporthoz tartozó Alfa Romeót is. Az Audi szóvivője a Bloomberg által ismertetett közleményben annyit közölt, hogy tárgyalásokat folytatnak a Maseratival technikai együttműködésről.

Az Automotive News szaklap is úgy tudja, hogy a FIAT komolyan számol e tervvel, ami egyet jelentene a General Motorsszal szemben fennálló, 2004-től érvényes eladási opció feladásával. (Az egyesült államokbeli konkurens már 20 százalékkal részesedik a FIAT Autóban.) Ezzel egy időben került napvilágra - egyebek közt a FIAT érdekeltségi körébe tartozó Corriere della Serában -, hogy lemond a FIAT-csoport elnök-vezérigazgatója, Paolo Fresco és a társvezérigazgató, Gabriele Galateri. A sajtó értesülései szerint Fresco helyébe Enrico Bondi lépne, aki számos olasz nagyvállalatnál töltött már be vezető posztokat, s közel áll a Mediobancához. Új vezérigazgatóként Gianluigi Gabettit, az Agnelli család bizalmi menedzserét emlegették.

Csak az egyik vezető távozik

A személycserével részben az eddigi elnököt teszik felelőssé a legnagyobb olasz vállalatcsoport vészes eladósodásáért. Fresco a General Electricnél eltöltött évtizedek után érkezett négy évvel ezelőtt a FIAT élére, s diverzifikálással, egyebek közt a pénzügyi szolgáltatások erősítésével akarta modernizálni a konglomerátumot, ami jócskán hozzájárult az adósságok növekedéséhez - emlékeztetett a Bloomberg. Távozása lehetővé tenné, hogy a FIAT ismét alaptevékenységeire, a járműgyártás mellett az energiaszektorra összpontosíthasson - vélték a hírügynökség által megkérdezett elemzők.

Mindazonáltal az igazgatótanács tegnapi ülésén csak a társvezérigazgató, Galateri távozásáról döntöttek, részben a FIAT-nak hitelező nagy bankok tiltakozása miatt. Az IntesaBCI, a Capitalia, az UniCredito és a Sanpaolo IMI közösen figyelmeztetett arra - írta az olasz Ansa hírügynökség -, hogy a menedzsment lecserélésével a FIAT megsérti a velük kötött májusi megállapodást. Akkor a hitelezők 3 milliárd eurós kölcsönt adtak a vállalatcsoportnak azzal a feltétellel, hogy végrehajtja a Fresco-féle vezetés által kidolgozott szanálási programot.