Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Autó nélkül jobban menne a FIAT

2004.07.27. 08:35
A vállalatcsoport egész jól szerepelt, de az autógyár stabilan veszteséges, még a Ferrari sem hozott hasznot. A 2002 óta húzódó válságáért leginkább felelős részleg vesztesége annak tudható be, hogy a FIAT melfi üzemének dolgozói három hétig sztrájkoltak.
A FIAT S.p.A., a legnagyobb olasz vállalatcsoport 18 millió euró üzemi eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 25 milliós veszteséggel, illetve a Reuters 12 milliós elemzői konszenzusával. A konszolidált nettó veszteség 464 millió euróra duzzadt az egy évvel korábbi 27 millióról (akkor a Toro Assicurazioni biztosító eladása szépítette a mérleget), de a csoport vezetése továbbra is bízik abban, hogy elérik az év végére kitűzött célt, az üzemi szintű nullszaldót.

Sztrájk

A konszern forgalmának negyven százalékát adó alaptevékenység, a személyautó-gyártás ebben egyelőre nem sokat tud segíteni: a FIAT Auto 282 millió euró üzemi veszteséggel zárta a negyedévet, noha árbevétele 2,6 százalékkal, 5,2 milliárd euróra nőtt. A FIAT 2002 óta húzódó válságáért leginkább felelős részleg vesztesége a vállalat közleménye szerint a készletcsökkentési törekvéseknek, a modellfejlesztést szolgáló nagyobb k+f kiadásoknak és annak tudható be, hogy a FIAT melfi üzemének dolgozói három hétig sztrájkoltak. A legmodernebb olaszországi egység lebénulása miatt a tervezettnél negyvenezerrel kevesebb autó készült.

A FIAT márkái főleg Olaszországban és Nyugat-Európában teljesítettek gyengébben, a világ többi részén növekedett az árbevétel. (A FIAT-csoporthoz tartozik a vállalat névadó márkáján kívül a Lancia, az Alfa Romeo, a Maserati és a Ferrari is.) A most zárult időszak zsinórban a FIAT tizenegyedik veszteséges negyedéve - emlékeztetett a Bloomberg.

A csoport élére június elsejével az alapító és ma is fő tulajdonos családhoz tartozó Umberto Agnelli halála után kinevezett elnök Luca Cordero di Montezemolo, illetve az által kiválasztott vezérigazgató Sergio Marchionne tervei szerint jövőre már az adózott eredménynek is nullszaldó közelinek kell lennie.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!