Friderika
13 °C
29 °C

Majdnem egymilliót ér a hibás 500 eurós

2002.02.12. 13:32
Egy hibás, biztonsági hologrammal nem rendelkező, ám egyébként eredeti 500 eurós bankjegyet 3350 euróért (815 ezer forintért) árvereztek el Helsinkiben - írja az euro.hu.
Egy hibás euró-bankjegyet 3.350 euróért árvereztek el Finnországban A kalapács alá került első hibás bankjegyet a helsinki Holmasto érmeüzlet árverésén egy finn gyűjtő vásárolta meg. Sajtójelentések szerint az üzlet vezetője azt várta, hogy a bankó több mint 10 ezer euróért talál gazdára, azonban a "kis testi hibás" 500-as a névértékéhez képest így is majdnem hétszeres áron kelt el.

Hetedik

A finn nemzeti bank tudomása szerint eddig hét darab hibás, de eredeti 500 eurós bankjegyet találtak Finnországban a közös európai valuta január 1-i bevezetése óta. A bankjegyek visszakerültek a nemzeti bankhoz. Arról nincs információ, hogy a hibás nyomatok hol és mekkora szériában készülhettek, tehát a gyűjtőknek van-e még esélyük szert tenni az értékes példányokra.

Fizetni lehet vele, de nem érdemes

Mindenesetre a hologram nélküli bankjegy is használható fizetésre, hiszen további öt biztonsági azonosító igazolja eredetiségét. Már ha egyáltalán akad olyan bolond, aki az esetleg még felbukkanó értékes bankjegyet névértéken kívánná elkölteni.