Viola
-6 °C
-2 °C

Majdnem egymilliót ér a hibás 500 eurós

2002.02.12. 13:32
Egy hibás, biztonsági hologrammal nem rendelkező, ám egyébként eredeti 500 eurós bankjegyet 3350 euróért (815 ezer forintért) árvereztek el Helsinkiben - írja az euro.hu.
Egy hibás euró-bankjegyet 3.350 euróért árvereztek el Finnországban A kalapács alá került első hibás bankjegyet a helsinki Holmasto érmeüzlet árverésén egy finn gyűjtő vásárolta meg. Sajtójelentések szerint az üzlet vezetője azt várta, hogy a bankó több mint 10 ezer euróért talál gazdára, azonban a "kis testi hibás" 500-as a névértékéhez képest így is majdnem hétszeres áron kelt el.

Hetedik

A finn nemzeti bank tudomása szerint eddig hét darab hibás, de eredeti 500 eurós bankjegyet találtak Finnországban a közös európai valuta január 1-i bevezetése óta. A bankjegyek visszakerültek a nemzeti bankhoz. Arról nincs információ, hogy a hibás nyomatok hol és mekkora szériában készülhettek, tehát a gyűjtőknek van-e még esélyük szert tenni az értékes példányokra.

Fizetni lehet vele, de nem érdemes

Mindenesetre a hologram nélküli bankjegy is használható fizetésre, hiszen további öt biztonsági azonosító igazolja eredetiségét. Már ha egyáltalán akad olyan bolond, aki az esetleg még felbukkanó értékes bankjegyet névértéken kívánná elkölteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!