Antal, Anett
16 °C
24 °C

Indul a finn alkohol- és dohányturizmus

2003.12.23. 11:11
A jövő év elejétől a finn turisták elméletileg korlátlan mennyiségű alkoholtartalmú italt és dohányterméket vihetnek haza külföldi útjukról.
A jövő év elejétől a finn turisták elméletileg korlátlan mennyiségű alkoholtartalmú italt és dohányterméket vihetnek haza külföldi útjukról. Az így behozott termékeket személyes célokra lehet felhasználni.

Finnország 1995-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. A belépési feltételek szerint a külföldre látogató finn turisták 2004-ig nem vihetnek be országukba nagyobb mennyiségű alkoholos terméket vagy dohányárut. Ez a tiltás szűnik meg az új évben, de bizonyos előírásokat be kell majd tartani.

Az áru csak az EU valamely országából származhat, így például a Németországban vásárolt, de Észtország területén is átutaztatott termék származását számlával tanúsítani kell. Vámot is fizetni kell és a termékeket csak személyes fogyasztásra lehet felhasználni.

Kísértés lesz?

Noha a balti államok is az EU tagjai lesznek, ezekből az országokból egyelőre csak egy karton cigarettát vihetnek haza a turisták. Ez a tiltás 2010-ig fennáll, a balti államok eddig a dátumig vállalták, hogy az engedélyezett EU-szintre csökkentik cigarettájuk mérgezőanyag-tartalmát.

A hatóságok tartanak attól, hogy a személyes fogyasztásra szánt termékek teljes liberalizálása nagy kísértés lesz az állampolgároknak arra, hogy kereskedelmi célból hozzák be az italtermékeket és a cigarettát. Ennek ellenére nem tervezik, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrzik az autókat a határállomásokon.