Piroska
-2 °C
5 °C

Tízszeres különbség az EU-beli átlagkeresetekben

2005.06.02. 08:08
Hiába keresnek a britek a legjobban az egész unióban, Angliában drága az élet, így a vásárlóerőt figyelembe véve a luxemburgiak és a németek a leggazdagabbak. A kétféle számítás nem sokat segít Magyarországon, így is, úgy is a sereghajtók között vagyunk.
A jelenlegi Európai Unión belül 2002-ben Nagy-Britanniában volt a legmagasabb, a balti országokban pedig a legalacsonyabb az átlagkereset - derül ki az Eurostat most közzétett összehasonlításából. Euróban kifejezve a britek évente 36 200-at kerestek, a sorban utánuk a luxemburgiak, németek, írek, svédek és hollandok következnek. A lista legalján Lettország, Litvánia és Észtország áll, Magyarország hátulról az ötödik helyen áll Szlovákia mögött és Csehország előtt.

A vásárlóerő sem segít

E rangsor egyáltalán nem tükrözi a keresetek vásárlóértékét, ezért az Eurostat elkészített egy másik listát is, amely a Purchasing Power Standards nevű mesterséges fizetőeszközben fejezi ki az átlagkeresetet. Az így korrigált számítás szerint Nagy-Britannia csak a harmadik Luxemburg és Németország mögött, míg Magyarország megelőzi Lengyelországot, ugyanakkor Szlovákia mögé kerül.

Az Eurostat csak az ipari és szolgáltatási kereseteket vette figyelembe, a közszférát nem, továbbá hiányzik a listából három ország: Görögország, Málta és Portugália, róluk ugyanis nem állt rendelkezésre adat. Valamennyi országra az jellemző, hogy a pénzügyi szolgáltatási szektorban a legmagasabbak a fizetések, és szintén általános jelenség az, hogy a férfiak többet keresnek a nőknél: a legnagyobb, 30 százalékos különbség Nagy-Britanniában, Dániában és Cipruson mutatkozik. Magyarország - többek közt Szlovéniával, Lengyelországgal, Svédországgal és Finnországgal együtt - abba a csoportba tartozik, ahol a legalacsonyabb, csak 20 százalék az eltérés.