Valér
2 °C
8 °C

Az amerikai cégvezetők négyszázmilliót keresnek

2001.07.27. 09:59
Egy brit üzleti lap legfrissebb adatai szerint Európában a brit cégvezetők keresnek a legjobban: átlagosan kétszázmillió forintot évente, míg Amerikában ennek kétszerese az átlag. A fejlett világ főnökei Németországban vannak a legszomorúbb helyzetben: fizetésük nagyjából 119 millió forint.
A Management Today című üzleti magazin legfrissebb felmérése szerint Európában a brit vállalatvezetők keresnek a legjobban - közölte a BBC. A lap szerint a legutóbbi, 1999-es felmérés óta a főnökök fizetése egyharmadával emelkedett, és egyre komolyabb a különbség a vezetők és az alkalmazottak átlagfizetése között. Nagy-Britanniában a cégvezetők átlagosan félmillió fontot (körülbelül kétszázmillió forint) keresnek, míg a gyári munkások húszezret (ez körülbelül nyolcmillió forint). A lap szerint ez a legalacsonyabb munkásfizetés a fejlett világban.

Az alkalmazottaknak és a tulajdonosoknak nem tetszik az emelés

Az alkalmazottak és részvényesek az utóbbi hónapokban rendszeresen tiltakoznak a vezetők magas fizetése miatt, mivel szerintük az emelések nem indokoltak rosszul teljesítő vállalatok esetén. Ilyen botrány volt a bolthálózatát épp most leépítő Marks & Spencer, a csökkenő nyereséget produkáló Vodafone, a Marconi és a Railtrack közgyűlésén is.

Nincs releváns magyar adat
A KSH-nál arról tájékoztatták az Indexet, hogy "főnökök-munkások" felosztás alapján nem folytattak vizsgálatokat. A hivatal adatai szerint a nemzetgazdaságban az év első három hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó nominális átlagkeresete 93.600 forint (egy évre vetítve 1 millió 123 ezer forint) volt. A legjobban fizető gazdasági ág a pénzügyi tevékenység volt 208.300 forinttal (évi két és fél millió Ft), legkevesebbet a szociális ellátásban (58.800 Ft, évi hétszázezer forint) dolgozók kerestek.

A munkások Japánban keresnek a legtöbbet

A főnöki fizetések emelése közben Nagy-Britannia elhódította a "kétkezi munkásait legrosszabbul megfizető fejlett ország" címét Ausztráliától. Japánban a munkások átlagbére 36 ezer font körül alakul (több mint 14 millió forint), Franciaországban ez 24 ezer font (kilenc és fél millió forint), az Egyesült Államokban 31 ezer font (12 millió forint).

Németország százhúszmillióval sereghajtó

Amerikába cégvezetőnek is érdemes elmenni: a tengerentúlon a főnökök átlagosan közel egymilliós jövedelemmel büszkélkedhetnek (ez négyszázmillió forintnak felel meg). Európában a britek után a franciák következnek: az ottani felsővezetők átlagbére 380 ezer font (százötvenmillió forint). A rangsorban utolsó előtti Svédország, ott 311 ezer font (124 millió Ft) az átlag, és 298 ezerrel (119 millió Ft) Németország az utolsó.