Mátyás
-6 °C
1 °C

Kínaiak gyártják az amerikai lobogókat

2001.12.11. 11:37
A hazai zászlógyártók arra figyelmeztetik a fogyasztókat, ne vásároljanak importzászlót, ezzel ugyanis a kommunista Kínát támogatják.
A szeptember 11-ei terrortámadások után feltámadt amerikai fogyasztói patriotizmus egyik vadhajtása a zászlóbiznisz. Az amerikai gyártók jelenleg éppen azon dolgoznak, hogy apróbb erkölcsi dilemma elé állítsák a hazafias érzületű fogyasztókat, akik nem az ő termékeiket veszik a kiskereskedőktől.

A hagyományos amerikai zászlőkészítők - akik a National Independent Flag Dealers Association tagjaiként egyébként gyakran esküt is tettek arra, hogy nem adnak el importanyagból készült zászlót - egyszerűen nem tudták kielégíteni a patrióta fogyasztói igényeket. A nagykereskedők már egy héttel a támadások után a kínai gyártókhoz fordultak, akik könnyedén át is állították termelésüket az amerikai lobogóra.

A legnagyobb kínai zászlógyár, a Sanghai Mei Li Hua Flags Co. például 500 ezer darabos, a Jin Teng Flag pedig 600 ezres megrendelést kapott. Az előbbi közepes méretű zászlókat szállít az amerikai megrendelőnek darabonként 1 dollárért, melyet az 15 dollárért adnak tovább a hazafias vásárlóknak.

Mondj nemet a meggondolatlan patriotizmusnak!

Az amerikai zászlógyártók állításuk szerint nem a piacvesztés miatt panaszkodnak. Az alapprobléma az, hogy az amerikai eszményeket jelképező zászlót egy olyan kínai gyártja, aki húsz centes napi bérért dolgozik igazságtalan és veszélyes munkakörülmények között.

Továbbá néhány kínai zászlógyár állami tulajdonban van, így a meggondolatlan vásárló közvetlen az emberi jogok nagy bajnokát támogatja - világította meg a problémát Salon.com szerzőjének Tibor Egervary, a pennsylvaniai Vally Forge Flag zászlógyár marketingigazgatója.

Várdd meg a hazai terméket!

A kínai zászlók miatt az amerikai gyártók kampányt is indítottak, hogy rábírják a fogyasztókat: álljanak ellen az olcsó importzászló csábításának, és várják meg, amíg a hazai gyártók felnőnek a kereslethez. Szerintük a Kínából származó zászlók gyakran nem felelnek meg a minőségi követelményeknek, sőt, néha még az amerikai zászlóval szemben támasztott méretarányoknak sem.

Az erkölcsi eszményekre fogékony Egervary becslése szerint a külföldön készült zászlók idén rekordnagyságú, 5 millió darabos forgalmat is elérhetnek az Egyesült Államokban.