Szilárda
0 °C
6 °C

12,6 milliárd eurós az európai focipiac

2007.06.05. 16:40
Kilenc százalékkal emelkedett és 12,6 milliárd eurót ért el az európai futballpiac tavalyi árbevétele. Az angol Premier League egyedül 2 milliárdos árbevétellel bír, de az öt legnagyobb bajnokság, az angol, az olasz, a spanyol, a német és francia együtt az európai focipénzek több mint felét mozgatja - a Deloitte tanulmánya szerint.

Változatlanul az angol bajnokság, a Premier League klubcsapatai teljesítenek a legjobban úgy árbevétel (2 milliárd euró), mint nyereségesség (200 millió euró) szempontjából az európai futballpiacon. A Deloitte felmérése szerint a már zajló, 2006-2007-es szezonban a Premier League klubok összesített árbevételét az új közvetítési szerződések 2,5 milliárd euró fölé fogják röpíteni. Ugyanakkor az olasz labdarúgás nehézségei miatt a Premier League és a Serie A, az olasz első osztály bevételei közti különbség akár az 1 milliárd eurót is elérheti az idényben.

Ez azt jelentené, hogy a Serie A nem, vagy alig növekedne: az idén a második helyet megszerző olaszok 1,4 milliárd eurós árbevételt értek el az 2006-ban, 200 millió euróval többet, mint a holtversenyben harmadik spanyol és a német elsőosztály, és 500 millióval többet, mint a francia élmezőny. Ugyanakkor a Serie A átlagos nézőszáma 20 000 fő alá esett, amely a legalacsonyabb érték az "öt nagy" bajnokság között, így a Deloitte jóslata szerint jövőre a spanyol és a németbajnokság is magasabb árbevételt produkálhat.

A franciák viszont örülhetnek: a Ligue 1 klubjai könyvelhették el a legnagyobb emelkedést (31 százalék, 200 millió euró), elsősorban a közvetítési jogokra vonatkozó új szerződéseknek köszönhetően.

Az élmezőnyt adó első osztályok lepipálják az UEFA-t is: a Bajnokok Ligája 0,6 milliárd eurós forgalmat ért el a központilag kezelt közvetítési és szponzorálási szerződésekből, amelyből 437 millió EUR-t (72%) osztottak szét a csoportmérkőzések után versenyben maradt 32 klubcsapat között. Ugyanakkor az öt első osztályú bajnokság a teljes európai focipiac 12,6 milliárd eurós árbevételének az 53 százalékát adja.

A bajnokságok közötti szakadékot jelzi: az "öt nagy" liga után a holland Eredivisie generálja a legnagyobb forgalmat az első osztályú nemzeti bajnokságok közül (355 millió euró a 2005/06-os évadban). Ez azonban elmarad az angol másodosztály, a Football League Championship összesített forgalmától, amely ugyanezen időszakban 460 millió eurót tett ki.