Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Az angol gazdaság is veszített az EB-n

2004.06.29. 08:49
Háromszáz millió font, azaz 110 milliárd forint vesztesége is lehet az angol gazdaságnak amiatt, hogy a negyeddöntőben kiesett az angol válogatott az EB-n. A kiesés különösen a kocsmákat és a kiskereskedelmi vállalatokat sújtja.
Bár Nagy-Britanniában az egész ország fájlalja a nemzeti válogatottnak a labdarúgó-EB-ből való kiesését, a gazdaság egyes szereplőit különösen lehangolta a múlt csütörtöki negyeddöntőben a házigazda portugáloktól elszenvedett vereség. A londoni Gazdasági és Üzleti Kutatóközpont (CEBR) számításai szerint ha az angol válogatott eljut a torna végéig, az elődöntő és a döntő egyenként 100-150 millió fontos bevételt hozott volna a kocsmáknak és egyéb, a szurkolókat valamilyen formában kiszolgáló intézményeknek, vagyis a gazdaságot akár 300 millió fontos veszteség is érheti.

A pubok a vesztesek

A korai búcsú a kiskereskedelmi vállalatokat és a kocsmákat sújtja a leginkább, de - mint az a tőzsdei reakciókból is kitűnik - a vesztesek közé tartoznak a sörgyártók, a fogadóirodák és a reklámbevételektől eleső médiatársaságok is. A brit kiskereskedelmi szövetség szerint az üzletek meccsenként 30 millió font extrabevételhez jutottak volna, amihez a Footfall piackutató cég hozzáteszi, hogy a boltok az EB kezdetén jelentős többletkészleteket halmoztak föl, s most az áruk egy részét nem fogják tudni értékesíteni.

A portugál gazdaságnak is fáj a nagy csapatok kiesése

Az EB alakulása egyébként Portugália számára a legjobb, mármint gazdasági szempontból, nem a csapat szereplését tekintve. A Datamonitor elemző cég korábban azt jósolta, hogy a portugál sörpiac több évi stagnálás után idén 2,4 százalékkal nő, döntően az EB-re érkező angol, német, dán és svéd szurkolóknak köszönhetően. Csakhogy ezek a csapatok már kiestek, így a prognózis teljesüléséért már érdemben egyedül a csehek tehetnek valamit.