Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Hozza lyukas fogát Magyarországra!

2005.08.31. 09:39
Kifejezetten a magyarországi fogturizmusra specializálódott utazási irodát alapítottak Londonban. A Hungarian Dental Travel Ltd. az angol fogászati árak töredékéért kínál itteni ellátást. A fogorvosnál megspórolt pénzüket az angol páciensek gyógyfürdőzésre, golfozásra fordíthatják.

A Hungarian Dental Travel Ltd. (HDT) minőségi kezelést ígér, ráadásul az angol fogászati árak 60 százalékáért. A társaság csak most indult - jelezte érdeklődésünkre Varga Cecília, a cég kreatív igazgatója, aki erre hivatkozva egyelőre nem kívánt bővebb információkat elárulni terveikről, mint amelyeket közleményükben már megfogalmaztak.

E szerint utazási irodájuk segít a kuncsaftjaiknak kombinálni a fogászati kezelést a budapesti és nyugat-magyarországi nyaralással. Az itteni ellátás költséghatékony, sok ezer fontot lehet megtakarítani a HDT szerint. Mint fogalmaznak: ha egy brit állampolgárnak fogbeültetésre, porcelánhéjra, koronára vagy hídra van szüksége, több pénzt takaríthat meg, mint amennyibe az utazás és a szállás kerül. Akár 1-12 ezer fontot is meg tudnak spórolni az angol érdeklődők. Példaként említik, hogy amíg egy fogbeültetés átlagos ára Angliában 1700 font, azaz több mint 610 ezer forint, addig ugyanez Magyarországon a harmadába kerül. A porcelánhéj esetében pedig 170 fontot (61,2 ezer forint) kell fizetni az átlagos félezer fontos angol ár helyett.

Az utazási iroda honlapja jelenleg kilenc magyar fogorvos rendelőjét ajánlja, Budapesten, Győrben, Mosonmagyaróváron és Bükfürdőn. Az említett városokban feltüntetnek szállási lehetőségeket is, az olcsóbb kategóriáktól a legmagasabbakig. A HDT nem foglalja le az utat, de tanácsot ad, a repülőutakat pedig Bécs, Budapest és Pozsony úti céllal jelöli meg, az összes lehetséges járatot feltüntetve. A légikikötőtől viszont már a cég szervezi az utat a célállomásra, ahol a kezelés mellett számos kikapcsolódás várja a kuncsaftokat. Közte például élmény- és gyógyfürdőzés, lovaglás, vitorlázás vagy akár golfozás.

A svájci, német és az osztrák betegek egyébként évek óta rendszeresen jönnek Magyarországra fogászati kezelésre. Egyes korábbi lapinformációk szerint minden második osztrák, aki hazánkba érkezik, itt csináltatja meg a fogát is. De akad arra is példa, hogy a magyarországi rokonokat felkereső - akár sokkal távolabbról, Hollandiából vagy az USA-ból érkező - külföldiek is itt tetetik rendbe fogaikat.

A fogturizmus különösképpen az osztrák-magyar határszélen virágzik. Nem véletlen az sem, hogy számos olyan fogászati vállalkozás működik Győr-Moson-Sopron vagy Vas megyében, de még a fővárosban is, amelyek igyekeznek gondoskodni külföldi pácienseik szállításáról is. A szombathelyi Isis Dental például taxit üzemeltet, hogy a 80 km-re lévő Grazból, a 120 km-re fekvő Bécsből vagy akár még távolabbról induló betegeket a szakrendelőbe szállítsák.

A külföldi vendégek fogászati ellátásában a kereskedelmi szálláshelyek is jó üzletet látnak. A nagy szállodaláncoktól sem áll távol, hogy kezelést kínáljanak. A Danubius Hotels több házában is jelen van például a VitalCenter fogászati hálózat. A hotelek esetében nem árt megjegyezni azt sem, hogy a KSH gyorstájékoztatója szerint az egyik legdinamikusabban, 75,8 százalékkal az Egyesült Királyságból érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma emelkedett az év első felében a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezen belül a gyógyszállókban majdnem megduplázódott az éjszakaszám.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!