Újabb uniós vizsgálat indul Magyarország ellen

2006.04.07. 08:17
Az Európai Bizottság formális levélben szólított fel hét tagállamot arra, hogy számoljanak be a meglévő jogszabályaik miért ütköznek a szolgáltatások szabad mozgásának biztosítását előíró uniós követelménnyel, írta a Világgazdaság.
Az Európai Bizottság (EB) hivatalosan is bejelentette: vizsgálatot kezdtek a sportfogadásra kivetett korlátozások miatt Magyarországon és másik hat államban: Dániában, Hollandiában, Finn-, Német-, Olasz- és Svédországban.

A közlemény az Európai Bíróság korábbi ítéletére hivatkozva hangsúlyozta: az érintett országok nem korlátozhatják a külföldi társaságokat a reklámozásban.

A hét ország két hónapos haladékot kap a válaszra. Az EB azt szeretné, ha a tagországok a meglévő jogszabályaikat egyeztetnék a szolgáltatások szabad mozgásának biztosítását előíró uniós követelményével.

A világ legnagyobb online fogadási cégei, a Sportingbet, a Betandwin és az Expekt az utóbbi két évben indította el saját, magyar nyelvű portálját. A társaságok ellen a Szerencsejáték Felügyelet nem tudott hatékonyan fellépni, így tavaly úgy változtatták a szerencsejáték-törvényt, hogy azokkal kapcsolatban immár semmiféle reklám- és propagandatevékenységet sem engedélyeznek.

A tilalom megsértéséért a reklámozót és a közzétevőt is felelőssé teszik. Az online fogadási piaci forgalma dinamikusan fejlődik Magyarországon a hazai piacra elsőként belépő Sportingbet szerint. A 2,78 milliárd dolláros forgalmu cég nemrég jelezte: ma Magyarországon már minden harmadik sportfogadás az interneten zajlik. A cégnek több mint 28 ezer regisztrált felhasználója van hazánkban.

A Pénzügyminisztérium a Világgazdasággal azt közölte: a hazai álláspont az, hogy nincs egységes kötelező uniós követelmény a szerencsejáték-tevékenység gyakorlására, azaz a tagállamok hatáskörébe tartozik ennek szabályozása.  • Hírek
  • Bankszámla