Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Gázt talált a Mol Pakisztánban

2008.03.19. 09:54
Megint, immár harmadszor talált gázt Pakisztánban a Mol, pontosabban az a konzorcium, amelynek a Mol is tagja. Ebben a blokkban 1999 óta folyik szénhidrogén-kutatás.

A Mol Nyrt. újabb gáz- és kondenzátum felfedezést ért el a Pakisztán Northern Western Frontier tartományában lévő Tal blokkban – közölte az olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán. A kút termelése napi 1,3 millió köbméter gáz és napi 457 köbméter kondenzátum.

A konzorcium további részletes vizsgálatokat végez a készletek mennyisége és gazdasági potenciálja felmérésének érdekében.

Ebben a blokkban 1999 óta folyik szénhidrogén-kutatás, melyet egy, az Oil and Gas Development Co. Ltd (OGDCL), Pakistan Petroleum Limited (PPL), Pakistan Oilfields Ltd (POL) és a Government Holdings (Pvt.) (GHPL) cégekből, valamint a Molból – mint operátorból – álló konzorcium végez. A Mol-nak ebben 10 százalék részesedése van.

A kutatási területen ez a harmadik találat. Az első szénhidrogén felfedezést 2002 decemberében érte el a konzorcium, majd 2004-ben egy újabb kutatófúrást mélyített le, amely sikeresnek bizonyult. Ez utóbbi felfedezést a Mol 2005 januárjában jelentette be.