Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Gyémántokat akart kicsempészni a szélhámos amerikai üzletember

2009.01.09. 07:41
Az évszázad legnagyobb csalása körül kialakult botrány tovább gyűrűzik, a legújabb fejlemények szerint Bernard Madoff értékes ékszereket akart öt különböző csomagban a családtagjainak és ismerőseinek elajándékozni, amit viszont a hatóságok lefoglaltak. A nevetségesen alacsony óvadék fejében házi őrizet alatt lévő Madoff ezzel az alakításával pedig a korlátozott szabadságát veszélyezteti, az ügyész ugyanis beadványban fordult a bírósághoz az üggyel kapcsolatban.

A december 11-én letartóztatott és 10 millió dolláros óvadék fejében ideiglenes házi őrizet alatt lévő csaló, Bernard Madoff értékes ékszereket akart elajándékozni a családtagjainak és egyéb ismerőseinek - írja a CNN. Az ügyész rögtön értesítette a szövetségi bíróságot az ügyről, mivel az a házi őrizet szabályainak a megsértését jelenti, és elviekben azonnali lecsukást eredményezne.

Az öt különböző csomag egyikében például az ügyész szerint 13 karóra, egy gyémánt nyaklánc, egy smaragd gyűrű, és két szett értékes mandzsetta gomb volt, a csomag teljes értéke pedig még az egy millió dollárt is meghaladhatta. Másik két dobozban pedig gyémánt ékszereket találtak, úgy mint karkötőket, Cartier és Tiffany karórákat és brossokat, miközben további két csomag tartalmát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A csomagokat lefoglalták, hiszen az 50 milliárd dolláros veszteséget okozó Madoff - aki korábban segédkezett a Nasdaq létrehozásában és az amerikai tőzsdefelügyelet tanácsának is a tagja volt - saját vagyonával felel a tetteiért, az értékes ékszerek ugyanis felhasználhatóak lennének a befektetők jogos követeléseinek részleges kielégítésére.

Emlékeztetőül: Madoff hosszú éveken keresztül összesen 50 milliárd dollárral károsította meg a befektetőket a Ponzi-sémára építő piramisjátékában. Magas hozamokat ígért a pénzüket nála fialtatóknak, ám a korábban belépett személyeket az újonnan toborozottak pénzéből fizette ki, valójában azonban veszteségesen fektette be a tőkét. A csalássorozatban több bank is súlyos veszteséget szenvedett el, néhány napig részvényáraik zuhantak a tőzsdéken. Madoff csalására úgy derült fény, hogy saját maga adta fel magát az FBI-nak, az amerikai értékpapírfelügyelet semmit sem tudott a csalássorozatról.