Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Abramovics a leggazdagabb orosz

2005.04.21. 22:58
A Chelsea labdarúgó klubjáról ismert orosz milliárdos, Roman Abramovics tavaly 2,2 milliárd dollárral növelte vagyonát, ezzel megelőzte az eddig vezető Mihail Hodorkovszkijt a Forbes magazin összesítése alapján. A Jukosz börtönben ülő volt vezetője 13 milliárd dollárt vesztett egy év alatt.
Az orosz Forbes magazin ismét közzétette Oroszország száz leggazdagabb emberéről készített listáját. A magazin szerint Roman Abramovics vette át a vezetést, miután tavaly 2,2 milliárd dollárral növelte vagyonát, így jelenleg 14,7 milliárd dollár felett rendelkezik. A 38 éves milliárdos - a Szibnyefty kőolajipari vállalat vezetője és a szibériai Csukotka kormányzója - a Jukosz volt vezérét előzte meg a százas listán.

A börtönben ülő, és ítéletre váró Mihail Hodorkovszkij évekig vezette a ranglistát, sokáig ő számított a leggazdagabb orosznak. Pozícióját még a börtönben is meg tudta őrizni, de az orosz hatóságok tavalyi átfogó támadása miatt 13 milliárd dollárt veszített el 15,2 milliárdos vagyonából. A volt olajmágnásnak azonban még most is kétmilliárd dollárja van, így befért a leggazdagabbak közé.

Gazdagabbak és fiatalabbak

A listán harminc milliárdos szerepel, ez hattal kevesebb, mint tavaly. A Bloomberg szerint ez részben a Jukosz elleni hatósági támadással, részben az energiaipar feletti ellenőrzés megszerzésével magyarázható. Az orosz milliárdosok ugyanakkor egyre gazdagabbak és egyre fiatalabbak - derül ki a listából.

A listán a szénbányászattal és műtrágyával foglalkozó Andrej Melnicsenko a legfiatalabb, a 33 éves üzletembernek 1,6 milliárd dollárja van. Tavalyhoz hasonlóan az idén is egyetlen nő szerepel a leggazdagabbak között, Jelena Baturina háromszázmillió dollárral növelte vagyonát, így a 35 helyezést érte el. Az 1,4 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező nő egyébként Moszkva polgármesterének a felesége.

A legnagyobb nyertes egy orosz parlamenti képviselő, Szulejman Kerimov, ő 560 millióról 2,6 milliárd dollárra növelte vagyonát. A Zsirinovszkij pártjához tartozó politikus a tulajdonosa a Nafta Moszkva olajipari cégnek.

A Forbes magazin először 1917-ben adta ki az első listáját az Egyesült Államokban. Oroszországban 2004-ben adták ki az első Forbes magazint. Az újság főszerkesztőjét, Paul Klebnyikovot tavaly júliusban lőtték le, egyesek szerint azért, mert vezető orosz üzletemberek után nyomozott.