Gates és Buffett a Forbes-lista élén

2006.03.10. 09:08
Tovább növekszik a dollármilliárdosok száma a világon. Egy év alatt több mint száz fővel bővült a Forbes listája, a világszerte ismert magazin immár 793 szupergazdagot tart nyilván. Mint minden hasonló összeállítást, ezt is fenntartásokkal kell kezelnünk, mégis érdemes mazsolázni, vajon kiket tartanak a gazdagok leggazdagabbjainak.
Sorozatban tizenkettedszer a Microsoft alapítója, Bill Gates található a lista élén. Gates vagyonának értékét 50 milliárd dollárra taksálják. Mindez 7,5 százalékos éves gyarapodásnak felel meg. Csak összehasonlításképpen, a világ első számú szoftvergyártó társaságának papírjai mintegy 6 százalékkal drágultak egy évre visszatekintve.<>

Kiesett a tízből a Wal-Mart vezére

A 10 szupergazdag között új trónkövelőként jegyezhető a kanadai könyvkiadó mogul, Ken Thomson, akinek elegendő volt 20 milliárd dollárhoz közelítő családi vagyon. Viszont hárman estek ki a legelitebb körből: Karl Albrecht, a német keménydiszkont-király, Lawrence Ellison (Oracle) és S. Robson Walton (Wal-Mart).

A high-tech befektetési guru, Jeffrey Skoll, aki elsődlegesen az internetes gyöngyszem eBay-jel csinálta meg a szerencséjét már nem fért be az első százba becsült 5 milliárdjával.

Az elképesztő mértékben emelkedő fejlődő piaci részvényárfolyamok számos milliárdos vagyonát növelték jelentősen az előző egy év során. Elsősorban az orosz, indiai és brazil befektetéseket felülsúlyozó szupergazdagok nyúltak bele a tutiba.

Warren Buffett nem tartozott ebbe a kategóriába, az idős nyugdíjaskorba lépő stratéga ugyan megőrizte második helyét, összesített vagyona azonban 2 milliárd dollárral csökkent a Forbes szerint.

A lista harmadikja a mexikói távközlési mágnás, Carlos Slim Helu, miközben az indiai acélipar császárának, Lakshmi Mittal-nak az ötödik hellyel kellett beérnie. Az Ikea alapítója, a svéd Ingvar Kamprad 28 milliárd dollárral éppen hogy lemaradt a dobogóról. A szaúdi olajherceg, Alwaleed Bin Talal Alsaud hátrébb csúszott tavalyi ötödik pozíciójából.

Dollármilliárdok huszonkét évesen

A közép-európai régióból először debütált a listán cseh állampolgár, Petr Kellner a 224. helyen indított 3 milliárd dollárral. Az iszonyatosan gyorsan növekvő Kínát immár nyolcan képviselik a szupergazdagok között. A legfiatalabb dollármilliárdos a mindössze 22 éves Hind Hariri, a meggyilkolt libanoni miniszterelnök, Rafik Hariri lánya.  • Hírek
  • Bankszámla