Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A Ford húszezer embert küld el

2002.01.07. 12:55
A Ford Motor Company igazgatótanácsa várhatóan ezen a héten fogadja el azt az átalakítási tervet, amely alapján húszezer munkahely szűnik meg és több gyárat is bezárnak Észak-Amerikában.
A cég 3-5 milliárd dolláros megtakarítást vár a lépéstől - elemzők szerint a Fordnak legalább ennyire lesz szüksége ahhoz, hogy versenyképes maradhasson. A vállalat eközben bejelentette, hogy a negyedik negyedévre részvényenként 50 centes, összesen kilencszázmillió dolláros veszteségre számít - írja a Financial Times. Ezzel együtt a Ford egész éves vesztesége 1,3 milliárd dollár lesz - bár a szerkezetátalakítás költségei miatt a deficit ennél jóval magasabb lehet.

Zuhanó eladások és árfolyam

A Ford amerikai eladásai 2001-ben öt és fél százalékkal estek, ez a gyártók átlagának több mint négyszerese. A részvények értéke harmadával zuhant, míg a rivális General Motors papírjainak ára csak 4,6 százalékkal, a DaimlerChrysler amerikai árfolyama csak 1,1 százalékkal csökkent.

Termeléscsökkentés

A Ford észak-amerikai gyárai 70-80 százalékos kihasználtsággal működnek, ezt feltétlenül kilencven százalék fölé kell emelni - mondta Nick Scheele vezérigazgató. A cég már bejelentette, hogy az edisoni gyár egyműszakos termelésre áll át. Ebben a gyárban Ford Ranger kisteherautók készülnek - ezek eladása 18 százalékkal esett 2001-ben. Ebből az üzemből 630 alkalmazottat kell majd a termeléscsökkentés miatt elküldeni.

A Ford hasonló csökkentést tervez atlantai vagy chicagói gyárában is. Itt a Ford Taurusok és a Mercury Sable-k készülnek. A Taurus eladása 7,5 százalékkal, a Sable-é csak 0,4 százalékkal csökkent. Kanadában az oakville-i üzem bezárása a legvalószínűbb, itt F-150 kisteherautókat gyártanak.