Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A Ford húszezer embert küld el

2002.01.07. 12:55
A Ford Motor Company igazgatótanácsa várhatóan ezen a héten fogadja el azt az átalakítási tervet, amely alapján húszezer munkahely szűnik meg és több gyárat is bezárnak Észak-Amerikában.
A cég 3-5 milliárd dolláros megtakarítást vár a lépéstől - elemzők szerint a Fordnak legalább ennyire lesz szüksége ahhoz, hogy versenyképes maradhasson. A vállalat eközben bejelentette, hogy a negyedik negyedévre részvényenként 50 centes, összesen kilencszázmillió dolláros veszteségre számít - írja a Financial Times. Ezzel együtt a Ford egész éves vesztesége 1,3 milliárd dollár lesz - bár a szerkezetátalakítás költségei miatt a deficit ennél jóval magasabb lehet.

Zuhanó eladások és árfolyam

A Ford amerikai eladásai 2001-ben öt és fél százalékkal estek, ez a gyártók átlagának több mint négyszerese. A részvények értéke harmadával zuhant, míg a rivális General Motors papírjainak ára csak 4,6 százalékkal, a DaimlerChrysler amerikai árfolyama csak 1,1 százalékkal csökkent.

Termeléscsökkentés

A Ford észak-amerikai gyárai 70-80 százalékos kihasználtsággal működnek, ezt feltétlenül kilencven százalék fölé kell emelni - mondta Nick Scheele vezérigazgató. A cég már bejelentette, hogy az edisoni gyár egyműszakos termelésre áll át. Ebben a gyárban Ford Ranger kisteherautók készülnek - ezek eladása 18 százalékkal esett 2001-ben. Ebből az üzemből 630 alkalmazottat kell majd a termeléscsökkentés miatt elküldeni.

A Ford hasonló csökkentést tervez atlantai vagy chicagói gyárában is. Itt a Ford Taurusok és a Mercury Sable-k készülnek. A Taurus eladása 7,5 százalékkal, a Sable-é csak 0,4 százalékkal csökkent. Kanadában az oakville-i üzem bezárása a legvalószínűbb, itt F-150 kisteherautókat gyártanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?