Piroska
3 °C
3 °C

A Ford eladja az Aston Martint?

2002.06.03. 13:09
Az Independent értesülései szerint a Ford a brit luxusmárka eladását tervezi, sőt esetleg megválna a Volvótól, a Jaguártól és a Land Rovertől is. A tavaly 5,5 milliárdos veszteséget produkáló cég cáfolja az erről szóló híreket, és hivatalosan komoly nyereséget vár ezektől a márkáktól a közeljövőben.
A cég hivatalosan cáfolta az eladásról szólóhíreket, de a lap meg nem nevezett vállalati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy William Clay Ford, a Ford elnöke szerint "érdemes megfontolni az Aston Martin eladását, és a tömeggyártásra koncentrálni."

Évente 1500 autó

A Ford 1987-ben vette meg az Aston Martint, amely évente körülbelül ezerötszáz autót gyárt. A Ford Premier Automotive Groupjához (PAG) tartozó cég két modellt készít: a DB7 ára százezer font (37,6 millió forint), míg a tavaly bemutatott V12 Vanquish 158 ezer fontba (59,5 millió forint) kerül. A cég Gaydonban új üzem építésébe fogott, ahol a tervek szerint egy "olcsóbb", 85 ezer fontos (32 millió forint) modellt gyártanának.

Minden luxusmárka eladó?

Az Independent szerint a Ford a tavaly öt és fél milliárdos veszteség után eladná a teljes Premier Automotive Groupot, amelyhez az Aston Martin mellett a Volvo, a Jaguar és a Land Rover is tartozik. A Ford az idei első negyedévben 800 millió dollár veszteséget termelt. A vállalat a PAG eladásáról szóló híreket is cáfolta: a vállalat hivatalosan úgy számol, hogy 2005-re ez a részleg adja a Ford nyereségének egyharmadát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!