Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A Ford több mint félmillió Focust hív vissza

2002.11.05. 12:35
Különböző biztonsági problémák miatt a Ford összesen 572 795 Focust visszahívását jelentette be. Az autók egy részében tönkremehetnek az első felfüggesztés gömbcsuklói, a Zetec motorral szerelt változatok kigyulladhatnak.
A 2000-ben és 2001-ben gyártott kocsik nagy része az Egyesült Államokban fut, de több példány Kanadában, Mexikóban és más országokban kelt el. "Nemcsak az új Focusok minőségének javítása, de a régiek megbízhatóságának növelése is célunk" - közölte az üggyel kapcsolatban Sue Cischke, a cég alelnöke. Szavait alátámasztja, hogy a Ford eddig összesen tizenegy alkalommal hívott vissza Focusokat biztonsági problémák miatt.

Kigyulladó motor, széteső gömbcsukló

A mostani visszahívás egyik oka, hogy az autók első felfüggesztésében egyes alkatrészek meglazulhatnak, ami enyhébb esetben csak kellemetlen zajt okoz, rosszabb esetben azonban akár a gömbcsukló is tönkremehet. A másik ok, hogy az erősebb, Zetec motorral szerelt autókban az akkumulátor vezetékei rossz helyen futnak, a motorhőtől megolvadhatnak, és emiatt tűz keletkezhet.

"Az említett hibák nagyon ritkán fordulnak elő, és egyetlen balesetet sem okoztak még, de azért komolyan kell vennünk, és a vásárlóinkat is meg kell nyugtatnunk" - mondta Cischke.

Gumicsere és égő rendőrautók

A Ford eddigi legnagyobb visszahívását tavaly májusban volt kénytelen bejelenteni, miután kiderült, hogy a Firestone gumival szerelt Explorer terepjárók hajlamosak a borulásra. A két cég egymást vádolta a balesetekért, az autógyártó 13 millió abroncs lecserélését rendelte el.

Idén júliusban egy texasi megye illetékesei nyújtottak be keresetet az autógyár ellen, mert szerintük a Crown Victoria járőrkocsik rosszul vannak megtervezve, és ezért az autók benzintankja gyakran felrobban a karambolokban. A gyár közölte, hogy az autó biztonságos, csak a rendőrök néha nagyon veszélyes helyzetekben használják - de azért megpróbálnak megoldást találni a problémára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!