Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Ford több mint félmillió Focust hív vissza

2002.11.05. 12:35
Különböző biztonsági problémák miatt a Ford összesen 572 795 Focust visszahívását jelentette be. Az autók egy részében tönkremehetnek az első felfüggesztés gömbcsuklói, a Zetec motorral szerelt változatok kigyulladhatnak.
A 2000-ben és 2001-ben gyártott kocsik nagy része az Egyesült Államokban fut, de több példány Kanadában, Mexikóban és más országokban kelt el. "Nemcsak az új Focusok minőségének javítása, de a régiek megbízhatóságának növelése is célunk" - közölte az üggyel kapcsolatban Sue Cischke, a cég alelnöke. Szavait alátámasztja, hogy a Ford eddig összesen tizenegy alkalommal hívott vissza Focusokat biztonsági problémák miatt.

Kigyulladó motor, széteső gömbcsukló

A mostani visszahívás egyik oka, hogy az autók első felfüggesztésében egyes alkatrészek meglazulhatnak, ami enyhébb esetben csak kellemetlen zajt okoz, rosszabb esetben azonban akár a gömbcsukló is tönkremehet. A másik ok, hogy az erősebb, Zetec motorral szerelt autókban az akkumulátor vezetékei rossz helyen futnak, a motorhőtől megolvadhatnak, és emiatt tűz keletkezhet.

"Az említett hibák nagyon ritkán fordulnak elő, és egyetlen balesetet sem okoztak még, de azért komolyan kell vennünk, és a vásárlóinkat is meg kell nyugtatnunk" - mondta Cischke.

Gumicsere és égő rendőrautók

A Ford eddigi legnagyobb visszahívását tavaly májusban volt kénytelen bejelenteni, miután kiderült, hogy a Firestone gumival szerelt Explorer terepjárók hajlamosak a borulásra. A két cég egymást vádolta a balesetekért, az autógyártó 13 millió abroncs lecserélését rendelte el.

Idén júliusban egy texasi megye illetékesei nyújtottak be keresetet az autógyár ellen, mert szerintük a Crown Victoria járőrkocsik rosszul vannak megtervezve, és ezért az autók benzintankja gyakran felrobban a karambolokban. A gyár közölte, hogy az autó biztonságos, csak a rendőrök néha nagyon veszélyes helyzetekben használják - de azért megpróbálnak megoldást találni a problémára.