Elza
-4 °C
4 °C

Amerikában verik a fehéreket?

2001.12.19. 09:02
Beleegyezett a Ford, hogy kifizet 10,5 millió dollárt, ennek fejében az autógyár 620 volt és jelenlegi fehér férfi alkalmazottja eláll a pereskedéstől. Az amerikai cég olyan teljesítményértékelési rendszert vezetett be, ami a tiltakozók szerint igazságtalanul diszkriminálta őket, mivel akadtak olyan munkatársak, akik kevesebb tapasztalattal és gyengébb teljesítménnyel magasabb pontszámot kaptak csak amiatt, hogy fiatal nők vagy kisebbségiek.
Két külön eljárást indítottak a magukat megkárosítottnak érző fordosok, akik most fejenként akár a 100 ezer dollárt is elérő summát kapnak az óriáscégtől, attól függően, hogy mennyi időt töltöttek a vállalatnál és milyen munkakört töltöttek be.

Veszélyes volt césnek lenni

A Ford egy éve új értékelési rendszert vezetett be, amely nagyjából 18 ezer menedzser és belső ellenőr - vagyis a cég munkavállalóinak 5 százaléka - teljesítményét volt hivatott mérni. Az alkalmazottak A, B vagy C kategóriás minősítést kaphattak. Akit a C-be soroltak, az eleshetett a fizetésemeléstől és jutalomtól, ráadásul ha valaki két egymást követő alkalommal C-t kapott, azt ki is rúghatták. Eredetileg az összes érintett nagyjából tizede került volna a legalsó kategóriába, de végül ennek felét sorolták ide.

Igazságtalannak tartották Nasser rendszerét

A felperesek azt állították, hogy az új szisztéma bevezetése előtt kedvező minősítések készültek róluk. A vitatott rendszerben viszont úgy értékelték őket C-re, hogy eközben egyes, kisebb tapasztalattal és gyengébb minősítéssel bíró nő és kisebbségiek legalább B-t kaptak. A kategorizálást az idén október 30-án lemondásra kényszerített Jacques Nasser elnök-vezérigazgató vezette be. Utóda az alapító családjából származó William Clay Ford Jr. lett, ami a felperesek ügyvédje szerint gyökeres fordulatot hozott a perben.

Nem vált be

Bár a Ford nem ismerte el, hogy hibázott volna, a Nasser-féle rendszert időközben megszüntette. A peren kívüli megállapodást csütörtökön szentesítheti az ügyet tárgyaló bíró.