Jolán
2 °C
4 °C

Három állam megveszi a Fortis felét

2008.09.29. 11:01
A Fortis várhatóan elsősorban az ABM Amrótól tavaly megvett biztosítói üzletágát adhatja el: bár vezetői cáfolják, hogy a pénzintézet helyzete megingott volna, és egyelőre a betétesek sem rohamoznak, Belgium, Luxemburg és Hollandia kormányai elejét akarják venni a válságnak, átveszik a pénzintézet területükön működő részeinek 49 százalékát. A cég papírjai januári értékük egyharmadát érik a tőzsdén.

Részleges államosítással segítenek a Benelux-államok az amerikai hitelpiaci válság tovagyűrűző hatása miatt - első európaiként - bajba került belga-holland bankon, a Fortison: a három ország összesen 11,2 milliárd euróval támogatja a magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező pénz- és biztosító intézetet. A belga, a luxemburgi és a holland kormány a legmagasabb szinten egyeztetett az ügyben a hét végén, bevonva az Európai Központi Bank elnökét és az Európai Bizottság versenyügyi felelősét is. Az euróövezetben a Fortis banké az első nagy válság a hullámokban több mint egy éve gyűrűző nemzetközi pénzpiaci krízis keretében, a bank ügyében hozott döntések ezért bizonyos szempontból precedensértékűnek minősíthetők.

A vasárnap éjjel született döntés értelmében mindhárom állam közel felerészben (49 százalékban) felvásárolja a bank ott meglévő tulajdonát. A bank minden bizonnyal eladja érdekeltségeinek egy részét, köztük mindenekelőtt a holland ABN Amrótól tavaly megvásárolt - főleg biztosítói - tevékenységeket.

A Fortis részvényei a múlt héten kezdtek meredek zuhanásba, a hét második felében már komoly válságjelenségek mutatkoztak az intézetnél. Elemzők azonban egyetértenek abban, hogy 85 ezer fős foglalkoztatottjával a bank túlságosan nagy ahhoz, hogy engedjék csődbe menni. A cég papírjai csak pénteken mintegy 12 százalékkal, 14 éves mélypontra zuhantak. Január óta a részvények értéke több mint kétharmaddal csökkent. A jelenlegi részvényárakat tekintve a csoport teljes piaci tőkeértéke 14 milliárd euró körül van, de a vállalatirányítók szerint ez nem reális. A cégvezetés egyébként a 700 milliárd dolláros amerikai csomagterv elfogadásával kapcsolatos tengerentúli piaci bizonytalanságokat okolta a Fortis-részvények zuhanásáért. Hétfőn a papírok már enyhén emelkedtek.

Pénteken Filip Dierckx személyében új vezérigazgatót neveztek ki a bank élére.

A pénzintézet magánvásárlókat is keresett, de érdemi ajánlattal eddig senki nem jelentkezett. A belga kormány már korábban jelezte, hogy a befektetőknek nem kell nyugtalankodniuk, nem veszítik el pénzüket. A bank klienseinek körében eddig nem alakult ki pánik, a fiókokat nem rohamozták meg. Magyarországon a Fortis önálló fiókkal rendelkezik, és lízingcégeket is felvásárolt.

EKB: szükség van az állami beavatkozásra

Védelmébe vette az Európai Központi Bank egyik vezetője azt, hogy közpénzeket vetnek be a nyugati kormányok a pénzügyi válság által érintett bankok megmentésére. Az ilyen mentőakciók "kevesebbe kerülnek, mintha hagynák a bankokat összeomlani"- közölte Marko Kranjec, az EKB kormányzótanácsának tagja. Kranjec egy rigai pénzügyi konferencián fejtette ki hétfőn, hogy a pénzügyi szektort lépésenként, szervezett módon kell mentesíteni a mérlegeket terhelő kockázatoktól. "Amennyiben a mentőakciók egyidejűleg történnek, a pénzügyi rendszer összeomolhat " - vélekedett Kranjec, aki egyben a szlovén jegybanknak is az elnöke.

Kranjec megjegyzése követi a belga, a holland, és a luxembourgi kormánynak a megállapodását arról, hogy 11,2 milliárd eurót mozgósítanak a Fortis pénzügyi csoport megmentésére. Nagy-Britanniában a kormány a Bradford & Bingley jelzálogpiaci hitelező érdekében vet be állami pénzeket. A német állami is szerepet vállalt egy több milliárd eurós mentőakció keretében a Hypo Real Estate megmentésében. Krajnec szerint a pénzügyi válság folytatódni fog még bizonyos ideig, de, hogy mennyi ideig, annak jóslásába nem bocsátkozott. Hangsúlyozta viszont, hogy piaci és szabályozási eszközöket egyaránt be kell vetni a válság enyhítésére

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?