Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Meghalt a Forte-birodalom alapítója

2007.02.28. 18:07
Meghalt Charles Forte hotelmágnás, a Forte-birodalom alapítója. A szálloda- és étteremlánc fő embere 98 éves korában halt meg londoni otthonában.

Kilencvennyolc éves korában meghalt Charles Forte, a világhírű hotel- és étteremlánc alapítója. Az olasz származású hotelmágnás a harmincas években a világgazdasági válság idején nyitotta első tejboltját, ebből később a világ egyik legnagyobb szálloda- és étteremlánca épült ki – írja a CNN.

Chares Forte 98 éves korában halt meg londoni otthonában – tudatta a Rocco Forte Hotels szóvivője. A Forte-birodalom alapítója többmilliárd dollárt érő láncot épített, több ezer embernek adva munkát.

Bár büszke volt olasz származására, felvette a brit állampolgárságot. Az angol uralkodó 1970-ben lovaggá ütötte, ekkor mondta azt magáról az alig 163 centiméter magas férfi, hogy valószínűleg ő a királyság legalacsonyabb lovagja. Az olasz nagykövet, Giancarlo Aragona úgy emlegette a mágnást, mint egy rendkívül értékes kapcsot Nagy-Britannia és Olaszország között.

Charles Forte jómódú családban született 1908. november 26-án, még gyerekkorában Skóciába került. Huszonegy éves korában már ő igazgatta a családi éttermet Anglia déli partjainál.

Öt évvel később nyitotta meg tejboltját London közepén. Rövid időn belül nyereséges lett azzal az egyszerű módszerrel, hogy minden kiadást és minden bevételt ellenőrzött. A második világháború kezdetekor már kilenc üzlete volt, akkoriban Mr. Piccadiliyként emlegették.

1955-ben ő kapott először engedélyt utasellátásra a Heathrow repülőtéren. Amikor megépült Nagy-Britannia első autópályája, azonnal útment éttermeket nyitott, és 23 üzletével hamarosan a legnagyobb céggé vált az országban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!