Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt a Forte-birodalom alapítója

2007.02.28. 18:07
Meghalt Charles Forte hotelmágnás, a Forte-birodalom alapítója. A szálloda- és étteremlánc fő embere 98 éves korában halt meg londoni otthonában.

Kilencvennyolc éves korában meghalt Charles Forte, a világhírű hotel- és étteremlánc alapítója. Az olasz származású hotelmágnás a harmincas években a világgazdasági válság idején nyitotta első tejboltját, ebből később a világ egyik legnagyobb szálloda- és étteremlánca épült ki – írja a CNN.

Chares Forte 98 éves korában halt meg londoni otthonában – tudatta a Rocco Forte Hotels szóvivője. A Forte-birodalom alapítója többmilliárd dollárt érő láncot épített, több ezer embernek adva munkát.

Bár büszke volt olasz származására, felvette a brit állampolgárságot. Az angol uralkodó 1970-ben lovaggá ütötte, ekkor mondta azt magáról az alig 163 centiméter magas férfi, hogy valószínűleg ő a királyság legalacsonyabb lovagja. Az olasz nagykövet, Giancarlo Aragona úgy emlegette a mágnást, mint egy rendkívül értékes kapcsot Nagy-Britannia és Olaszország között.

Charles Forte jómódú családban született 1908. november 26-án, még gyerekkorában Skóciába került. Huszonegy éves korában már ő igazgatta a családi éttermet Anglia déli partjainál.

Öt évvel később nyitotta meg tejboltját London közepén. Rövid időn belül nyereséges lett azzal az egyszerű módszerrel, hogy minden kiadást és minden bevételt ellenőrzött. A második világháború kezdetekor már kilenc üzlete volt, akkoriban Mr. Piccadiliyként emlegették.

1955-ben ő kapott először engedélyt utasellátásra a Heathrow repülőtéren. Amikor megépült Nagy-Britannia első autópályája, azonnal útment éttermeket nyitott, és 23 üzletével hamarosan a legnagyobb céggé vált az országban.