Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áruházlánc a Fortune toplista élén

2002.04.02. 11:22
A Fortune 500 - a legnagyobb amerikai cégek forgalom alapján összeállított listája -történetében először szolgáltató cég került a lajstrom élére. A Wal-Mart maga mögé utasította az utóbbi évek favoritjait, az Exxon Mobilt és a General Motorst is. Ötödik helyre befutott az azóta tönkrement Enron.
A Wal-Mart áruházlánc 220 milliárd dolláros bevételével Amerika legnagyobb forgalmat bonyolító vállalata - derül ki a Fortune magazin idei vállalati rangsorából. A Wal-Mart az első szolgáltató cég, amelyik az ötszázas lista élére tudott kerülni - közölte a BBC.

Erősödő szolgáltató szektor

A Fortune Magazin 1955 óta készíti el évente toplistáját a cégek forgalma alapján. Az utóbbi időben a General Motors és az Exxon versengett az első helyért, de tavaly már felkerült a második helyre a Wal-Mart. Cait Murphy, a Fortune szerkesztője szerint a a lista élén történt változás szimbolikus jelentőségű - a szolgáltató szektor erősödése az ipar rovására évek óta tart.

Ötödik az Enron

Meglepő módon ötödik helyre futott be az azóta csődbement Enron. A Fortune szerkesztői ezzel kapcsolatban elmondták, hogy az első három negyedév eredményei alapján az Enron eredményes cégnek tűnt, és ez alapján került fel a listára. A vállalat decemberben jelentett csődöt, de a negyedik negyedév adatait még nem közölték.

Profitzuhanás

A Ford Motor Co. maradt a negyedik helyen, a General Electric az ötödikről a hatodik helyre, a Citigroup a hatodikról a hetedikre csúszott. Az ötszáz vállalat össznyeresége 53 százalékkal, 206 milliárd dollárra csökkent, az összbevétel három százalékkal 7,4 billió dollárra nőtt. A profitcsökkenés a legnagyobb a lista történetében.