Mihály
12 °C
21 °C

Áruházlánc a Fortune toplista élén

2002.04.02. 11:22
A Fortune 500 - a legnagyobb amerikai cégek forgalom alapján összeállított listája -történetében először szolgáltató cég került a lajstrom élére. A Wal-Mart maga mögé utasította az utóbbi évek favoritjait, az Exxon Mobilt és a General Motorst is. Ötödik helyre befutott az azóta tönkrement Enron.
A Wal-Mart áruházlánc 220 milliárd dolláros bevételével Amerika legnagyobb forgalmat bonyolító vállalata - derül ki a Fortune magazin idei vállalati rangsorából. A Wal-Mart az első szolgáltató cég, amelyik az ötszázas lista élére tudott kerülni - közölte a BBC.

Erősödő szolgáltató szektor

A Fortune Magazin 1955 óta készíti el évente toplistáját a cégek forgalma alapján. Az utóbbi időben a General Motors és az Exxon versengett az első helyért, de tavaly már felkerült a második helyre a Wal-Mart. Cait Murphy, a Fortune szerkesztője szerint a a lista élén történt változás szimbolikus jelentőségű - a szolgáltató szektor erősödése az ipar rovására évek óta tart.

Ötödik az Enron

Meglepő módon ötödik helyre futott be az azóta csődbement Enron. A Fortune szerkesztői ezzel kapcsolatban elmondták, hogy az első három negyedév eredményei alapján az Enron eredményes cégnek tűnt, és ez alapján került fel a listára. A vállalat decemberben jelentett csődöt, de a negyedik negyedév adatait még nem közölték.

Profitzuhanás

A Ford Motor Co. maradt a negyedik helyen, a General Electric az ötödikről a hatodik helyre, a Citigroup a hatodikról a hetedikre csúszott. Az ötszáz vállalat össznyeresége 53 százalékkal, 206 milliárd dollárra csökkent, az összbevétel három százalékkal 7,4 billió dollárra nőtt. A profitcsökkenés a legnagyobb a lista történetében.