Judit
2 °C
7 °C

Utcaszínházzal a kapitalizmus ellen

2002.01.31. 11:52
Csütörtökön reggel, hatalmas rendőri készültség mellett kezdődik New Yorkban a Világgazdasági Fórum, amelyen a fő témák szegénység enyhítése és a biztonsági kérdések lesznek. Az eseményt eddig minden alkalommal a svájci Davosban tartották, de a terrort megszenvedett város iránti szolidaritásból most az amerikai várost választották a szervezők. A megnyitó beszédet a nyugati média új kedvence, Hamid Karzai, Afganisztán átmeneti vezetője tartja. A globalizációellenes aktivisták folyamatos tüntetésekre készülnek, kapitalizmusellenes indulataik céltáblája ezúttal várhatóan a Gap nevű divatcég lesz.
A 3 ezer résztvevőnél jóval több, összesen mintegy 4 ezer rohamrendőr igyekszik megőrizni a rendet a helyszín, az elegáns Waldorf-Astoria szálló környékén, ahol beton akadályokat húztak fel a szélsőbaloldali tüntetők megfékezésére. A konferencia résztvevői olyan átfogó témákról értekeznek, mint a szegénység felszámolása, vagy a világgazdaság növekedési pályára állítása.

A titkos csodafegyver: utcaszínház

A kapitalizmusellenesek azt ígérik, hogy a demonstrációk békések lesznek, óriás papírmasé figurákkal, zenével, tánccal, utcaszínházzal. A rendőrök azonban nem úgy készülnek, mintha mozgásszínházi találkozóra mennének: a hotelt betonakadályokkal szigetelték el, a közvetlen környékét lezárták, Manhattan környékbeli részein több száz rendfenntartó cirkál, némelyikük rohamfelszerelésben. A légügyi hatóságok elterelték a Waldorf Astoria közelében vezető légifolyosókat.

Álarcban nem

Bár az amerikaiak tartanak attól, hogy megismétlődhet a tavaly Davosban tartott Világgazdasági Fórumot körülvevő antiglobalizációs erőszak, több csoportnak engedélyezték, hogy Manhattan területén demonstráljanak. A rendőrség ugyanakkor bejelentette, hogy ha a tüntetések elfajulnának, azonnal alkalmazni fogják azt az 1845-ben hozott helyi törvényt, amely megtiltja, hogy az állampolgárok álarcban demonstráljanak. A legkeményebb kapitalizmusgyűlölő csoportok tagjai ugyanis fekete maszkkal vagy sállal szokták elfedni arcukat erőszakos akcióik közben.

Ügyvédek a tömegben

Egyes jogvédők a hatóságok kemény fellépésétől tartanak, ezért megszervezték, hogy piros karszalagot viselő jogi megfigyelőik jelen legyenek az összes helyszínen, hogy bármilyen túlkapás esetén lépéseket tehessenek.

A Gapen csattan

A globalizációellenesek több tüntetést is terveznek a Gap konfekciólánc Fifth Avenue-n található boltja elé. Hogy miért pont a Gap? Az AFL-CIO amerikai szakszervezeti szövetség szóvivője szerint véget akarnak vetni annak, hogy a multik sanyarú munkakörülményeket kínáló üzemekben dolgoztassák a helyieket a fejlődő országokban. A Gap-et pedig ebben a témában korábban többször támadták. Az egykor nagymenőnek számító cégnek semmiképpen sem jön jól a tiltakozás, hiszen az utóbbi időben egyre rosszabb üzleti eredményeket ér el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?