Utcaszínházzal a kapitalizmus ellen

2002.01.31. 11:52
Csütörtökön reggel, hatalmas rendőri készültség mellett kezdődik New Yorkban a Világgazdasági Fórum, amelyen a fő témák szegénység enyhítése és a biztonsági kérdések lesznek. Az eseményt eddig minden alkalommal a svájci Davosban tartották, de a terrort megszenvedett város iránti szolidaritásból most az amerikai várost választották a szervezők. A megnyitó beszédet a nyugati média új kedvence, Hamid Karzai, Afganisztán átmeneti vezetője tartja. A globalizációellenes aktivisták folyamatos tüntetésekre készülnek, kapitalizmusellenes indulataik céltáblája ezúttal várhatóan a Gap nevű divatcég lesz.
A 3 ezer résztvevőnél jóval több, összesen mintegy 4 ezer rohamrendőr igyekszik megőrizni a rendet a helyszín, az elegáns Waldorf-Astoria szálló környékén, ahol beton akadályokat húztak fel a szélsőbaloldali tüntetők megfékezésére. A konferencia résztvevői olyan átfogó témákról értekeznek, mint a szegénység felszámolása, vagy a világgazdaság növekedési pályára állítása.

A titkos csodafegyver: utcaszínház

A kapitalizmusellenesek azt ígérik, hogy a demonstrációk békések lesznek, óriás papírmasé figurákkal, zenével, tánccal, utcaszínházzal. A rendőrök azonban nem úgy készülnek, mintha mozgásszínházi találkozóra mennének: a hotelt betonakadályokkal szigetelték el, a közvetlen környékét lezárták, Manhattan környékbeli részein több száz rendfenntartó cirkál, némelyikük rohamfelszerelésben. A légügyi hatóságok elterelték a Waldorf Astoria közelében vezető légifolyosókat.

Álarcban nem

Bár az amerikaiak tartanak attól, hogy megismétlődhet a tavaly Davosban tartott Világgazdasági Fórumot körülvevő antiglobalizációs erőszak, több csoportnak engedélyezték, hogy Manhattan területén demonstráljanak. A rendőrség ugyanakkor bejelentette, hogy ha a tüntetések elfajulnának, azonnal alkalmazni fogják azt az 1845-ben hozott helyi törvényt, amely megtiltja, hogy az állampolgárok álarcban demonstráljanak. A legkeményebb kapitalizmusgyűlölő csoportok tagjai ugyanis fekete maszkkal vagy sállal szokták elfedni arcukat erőszakos akcióik közben.

Ügyvédek a tömegben

Egyes jogvédők a hatóságok kemény fellépésétől tartanak, ezért megszervezték, hogy piros karszalagot viselő jogi megfigyelőik jelen legyenek az összes helyszínen, hogy bármilyen túlkapás esetén lépéseket tehessenek.

A Gapen csattan

A globalizációellenesek több tüntetést is terveznek a Gap konfekciólánc Fifth Avenue-n található boltja elé. Hogy miért pont a Gap? Az AFL-CIO amerikai szakszervezeti szövetség szóvivője szerint véget akarnak vetni annak, hogy a multik sanyarú munkakörülményeket kínáló üzemekben dolgoztassák a helyieket a fejlődő országokban. A Gap-et pedig ebben a témában korábban többször támadták. Az egykor nagymenőnek számító cégnek semmiképpen sem jön jól a tiltakozás, hiszen az utóbbi időben egyre rosszabb üzleti eredményeket ér el.  • Bérelnék
  • Bankszámla