Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Bedühödtek az argentinok

2001.12.19. 11:43
Az évek óta gazdasági válságban lévő, adósságcsőd szélén álló Argentínában kedd este már Buenos Aires elővárosait is elérték a fosztogatások.
Mivel a nagyobb bevásárlóközpontokat egész nap rendőrök védik, a zömében fiatal fosztogatók Moreno, Castelar és Palomar városrészekben fekvő kisebb üzleteket rohantak meg, és minden mozdíthatót összeszedtek.

Nyers hús és farmer

A televízió rendkívül feszült helyzetről számolt be. A felvételen dühödt embereket lehetett látni, akik győzedelmesen nyújtogattak a magasba nyers hússzeleteket és farmernadrágokat. A rendőrség könnyfakasztó gránátokat és gumilövedékeket vetett be, számos embert őrizetbe vett.

Mivel a társadalom széles rétegeinek meggyőződése, hogy a gazdasági és politikai elit kirabolja az országot, a fegyveres testületek tagjainak nem akaródzik önállóan közbeavatkozni.

A javak újraosztása élő adásban

Az elszegényedett Entre Rios tartományban fekvő Concepción del Uruguay városban egy bevásárlóközpont szerda reggeli kifosztását élőben közvetítette a televízió. Elhordták az élelmiszereket, de még a hűtőszekrényeket, a pénztárgépeket, a kerékpárokat, sőt az áruállványokat is. Egész családok érkeztek taligákkal, kerékpárokkal vagy autókkal, hogy zsákmányukat hazaszállíthassák.

A rendőrség hosszú időn át nem mutatkozott, és valóságos népünnepély kerekedett. Csak miután már a bevásárlóközpont raktára is üresen tátongott, jelent meg egy tűzoltókocsi és egy rendőrségi autó.

Az elnök nem lát okot nyugtalanságra

A rekordot döntő, 18 százalékos munkanélküliség és a munkanélküli segély hiánya miatt a kormány kénytelen volt elismerni a "társadalmi feszültségeket". Fernando de la Rúa elnök - bár hivatali ideje első két évében nem sikerült úrrá lenni az elődjétől, Carlos Menemtől örökölt gazdasági válságon - mégsem lát "okot a nyugtalanságra".

A dpa jelentése szerint a súlyosan eladósodott dél-amerikai ország különböző tartományaiból már néhány napja érkeznek fosztogatásokról szóló hírek, a kormány ezért ingyenes élelmiszercsomagok szétosztását ígérte meg. Kiterjedt fosztogatások utoljára az 1980-as évek végén voltak Argentínában.