Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Vállalkozások végzik majd a házimunkát Nyugat-Európában

2002.10.02. 10:02
A következő években látványosan megnövekszik az a pénzösszeg, amit arra költünk, hogy otthonunkban mások takarítsanak, mossanak, főzzenek helyettünk - mondják nyugat-európai szakértők.
A jövőben nemcsak a mobiltelefon, a fizetett külföldi út vagy az étkezési hozzájárulás tartozik majd a fizetés-kiegészítések közé a nyugat-európai cégeknél. Egyre gyakrabban tapasztalni, hogy a házimunka elrendezését is a munkaadó vállalja. (Az ilyen szerencsések közé tartoznak már most - a Datamonitor cég felmérése szerint - többek között a Microsoft, a KPMG vagy az UBS Warburg alkalmazottai.)

A munkaadók úgy ítélik meg, hogy a házimunka gondjai nélkül az alkalmazott több figyelmet fordítanak munkahelyi teendőikre. A szakemberek szerint hamarosan eljön az idő, amikor az, ha valaki nem passzolja át a háztartási teendőket erre szakosodott szolgáltatóknak, legalább olyan furcsa lesz, mintha ma azt mondaná: nem vásárol mosógépet.

30 milliárdos piac

A Datamonitor előrejelzése szerint 2006-ig robbanásszerűen megnövekszik a házimunkát végző cégek iránti kereslet. Európában jelenleg a háztartások 10 százaléka veszi igénybe takarítóvállalatok szolgáltatásait. A felmérés szerint 2006-ra ez az arány eléri a 16 százalékot, s ezáltal a piac értéke 30 milliárd eurónál (7350 milliárd forint) is magasabbra szökik.

Az otthontakarítás tűnik a közeljövő legpénzesebb ágazatnak, de nemcsak ez, hanem a készétel-rendelés és a ruhatisztítás kereslete is megnő. A felmérés szerint a ruhatisztító szolgáltatás iránti kereslet évente 17,2 százalékkal fog nőni, míg a készétel-rendelési igény évente 4,8 százalékos növekedést ígér.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!