Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vállalkozások végzik majd a házimunkát Nyugat-Európában

2002.10.02. 10:02
A következő években látványosan megnövekszik az a pénzösszeg, amit arra költünk, hogy otthonunkban mások takarítsanak, mossanak, főzzenek helyettünk - mondják nyugat-európai szakértők.
A jövőben nemcsak a mobiltelefon, a fizetett külföldi út vagy az étkezési hozzájárulás tartozik majd a fizetés-kiegészítések közé a nyugat-európai cégeknél. Egyre gyakrabban tapasztalni, hogy a házimunka elrendezését is a munkaadó vállalja. (Az ilyen szerencsések közé tartoznak már most - a Datamonitor cég felmérése szerint - többek között a Microsoft, a KPMG vagy az UBS Warburg alkalmazottai.)

A munkaadók úgy ítélik meg, hogy a házimunka gondjai nélkül az alkalmazott több figyelmet fordítanak munkahelyi teendőikre. A szakemberek szerint hamarosan eljön az idő, amikor az, ha valaki nem passzolja át a háztartási teendőket erre szakosodott szolgáltatóknak, legalább olyan furcsa lesz, mintha ma azt mondaná: nem vásárol mosógépet.

30 milliárdos piac

A Datamonitor előrejelzése szerint 2006-ig robbanásszerűen megnövekszik a házimunkát végző cégek iránti kereslet. Európában jelenleg a háztartások 10 százaléka veszi igénybe takarítóvállalatok szolgáltatásait. A felmérés szerint 2006-ra ez az arány eléri a 16 százalékot, s ezáltal a piac értéke 30 milliárd eurónál (7350 milliárd forint) is magasabbra szökik.

Az otthontakarítás tűnik a közeljövő legpénzesebb ágazatnak, de nemcsak ez, hanem a készétel-rendelés és a ruhatisztítás kereslete is megnő. A felmérés szerint a ruhatisztító szolgáltatás iránti kereslet évente 17,2 százalékkal fog nőni, míg a készétel-rendelési igény évente 4,8 százalékos növekedést ígér.