Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Trükkösen emelik az élelmiszerek árát

2008.09.23. 14:59
Az egyre emelkedő árak miatt föllépő forgalomcsökkenést trükközéssel próbálja kivédeni több francia élelmiszeripari vállalat is - olvasható egy fogyasztóvédelmi tanulmányból, amelyet csütörtökön tesznek közzé Franciaországban.

A fölmérés készítői több napi fogyasztási cikket vizsgáltak meg és kiderült: a korábbinál átlagosan 10 százalékkal kevesebb termék került a dobozokba.

Példaként említenek a fogyasztóvédők egy kekszet, amelynek csomagolásán három hónapja még 330 gramm állt, ma már csupán 300 grammos. Találtak olyan családi joghurtot is, amely a korábbi 1 kiló helyett már csak 850 grammos, és számos korábban 100 grammos desszert is mindössze 90-et nyom. Igaz, a termékek árai nem változtak.

A tanulmány fölhívja a figyelmet, hogy a méretcsökkentéssel a gyártók rejtett áremelést hajtottak végre. Ezt pedig még az inflációval foglalkozó hivatalok sem vették észre - állapítja meg a magazin.

A felmérés szerint volt olyan cég is, amelyik új külsővel jelentette meg régi termékét - így igazolva az esetenként akár 30 százalékos áremelést. Más esetekben pedig megállapították, hogy a drága alapanyagot olcsó helyettesítőkre cserélték a vállalatok. A statisztikai adatok szerint idén, az első 8 hónapban mintegy 50 százalékkal emelkedtek a világon az élelmiszerárak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?