Friderika
13 °C
29 °C

Trükkösen emelik az élelmiszerek árát

2008.09.23. 14:59
Az egyre emelkedő árak miatt föllépő forgalomcsökkenést trükközéssel próbálja kivédeni több francia élelmiszeripari vállalat is - olvasható egy fogyasztóvédelmi tanulmányból, amelyet csütörtökön tesznek közzé Franciaországban.

A fölmérés készítői több napi fogyasztási cikket vizsgáltak meg és kiderült: a korábbinál átlagosan 10 százalékkal kevesebb termék került a dobozokba.

Példaként említenek a fogyasztóvédők egy kekszet, amelynek csomagolásán három hónapja még 330 gramm állt, ma már csupán 300 grammos. Találtak olyan családi joghurtot is, amely a korábbi 1 kiló helyett már csak 850 grammos, és számos korábban 100 grammos desszert is mindössze 90-et nyom. Igaz, a termékek árai nem változtak.

A tanulmány fölhívja a figyelmet, hogy a méretcsökkentéssel a gyártók rejtett áremelést hajtottak végre. Ezt pedig még az inflációval foglalkozó hivatalok sem vették észre - állapítja meg a magazin.

A felmérés szerint volt olyan cég is, amelyik új külsővel jelentette meg régi termékét - így igazolva az esetenként akár 30 százalékos áremelést. Más esetekben pedig megállapították, hogy a drága alapanyagot olcsó helyettesítőkre cserélték a vállalatok. A statisztikai adatok szerint idén, az első 8 hónapban mintegy 50 százalékkal emelkedtek a világon az élelmiszerárak.