Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Adókkal az elhízás ellen

2006.07.26. 09:09
A francia egészségügyi miniszter indítványa szerint a cukortartalmú üdítőitalokra a gyártó cégnél szednének be az eladott mennyiségre számított pótadót, a ropogtatnivalónál - bonbon, nápolyi, keksz, burgonyaszirom - a súly lenne az adóalap. Az egészség a fő, valamint a társadalombiztosítási hiány rendezése - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A francia kormány a hizlaló ételekre és italokra kivetendő pótlólagos adót is fel kívánja használni a társadalombiztosítás hiányának kompenzálására. A különleges terhekkel sújtandó termékek között olyan népszerű fogyasztási cikkek is megtalálhatók, mint a csokoládé vagy a burgonyaszirom.

Az egészségvédelem jelszavával - valójában azonban egyértelműen az államháztartási jövedelmek növelésének céljával - kirovandó adókat főleg a magas zsír- és cukortartalmú ételek-italok után szednék be. A ropogtatni- és szürcsölnivalók fogyasztásának megterhelésével már többször is kísérletezett a francia kormány, az indítványt azonban eddig minden alkalommal ejteni kellett. Az indok az volt, hogy a kivitelezés technikailag túl nehéz lenne.

A mostani tervek előkészítésekor az illetékes tárca először azt akarta, hogy az érintett ételek és italok cukortartalma határozza meg az adó alapját. Ennek az volt a hátulütője, hogy Franciaországban nincs olyan törvény, amely előírná az adott összetevőknek az élelmiszerek címkéjén való kötelező feltüntetését. Ilyen jogszabályt pedig csak akkor lehetne hozni, ha egy megfelelő passzust először EU-szinten léptetnének hatályba, márpedig Brüsszel egy ilyen indítványtól mereven elzárkózott. Hasonlóképpen lekerültek a napirendről a francia kormány azon tervei, hogy az élelmiszer-ipari cégek bizonyos termékeire célzottan megemeljék a forgalmi adót.

A korábbi sikertelen próbálkozások után most Xavier Bertrand egészségügyi miniszter terjesztett elő egy indítványt, amelyhez - a Die Welt értesülése szerint - a gazdasági minisztérium szakemberei máris összeállítottak egy megvalósíthatósági tanulmányt. E szerint a cukortartalmú üdítőitalokra a gyártó cégnél szednének be az eladott mennyiségre számított pótadót, ennek összege a gyümölcsleveknél hektoliterenként 2,50, a limonádénál pedig 6 euró lenne. A ropogtatnivalónál - bonbon, nápolyi, keksz, burgonyaszirom - a súly lenne az adóalap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!