Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Tízmilliárd dollár kárt okozott a floridai hurrikán

2004.09.06. 12:07
Floridai biztosítók szerint az államon hétvégén végigsöpört hurrikán több milliárd dollárnyi kárt okozott. A Frances nevű hurrikán azonban nem csak közvetlen károkat okozott, a végleged összeg még nem ismert.
Több száz ezer háztartás maradt áram nélkül Floridában a hétvégi hurrikán miatt. A biztosítók szerint a Frances nevű hurrikán 2-10 milliárd dollár közötti kárt okozhatott a biztosított épületekben.

Drága naracs

A hurrikán azonban nem csak közvetlen károkat okozott. Arra a hírre, hogy a Frances elpusztíthatja a narancs- és gyapottültetvényeket, rekordmagasságba emelte mindkét termék tőzsdei árát.

A légiiparnak is nagyok a veszteségei, amerikaiak ezrei mondták le hétvégi utazásukat az Egyesült Államok egyik legkedveltebb nyaralóhelyére. A BBC Online szerint több ezerre tehető azoknak a brit turistáknak a száma, akik az elmúlt hetek szélviharai miatt mondták le floridai nyaralásukat. Nagy-Britanniában a hétvégére töröltek minden a térségbe irányuló járatot.

Van, aki jól járt

A Wal-Mart kereskedelmi lánc is a szélsőséges időjárást okolja augusztusi forgalmának visszaeséséért, ráadásul a szeptember eleji vásárlási láz is elmaradt. Hétfőn ugyanis munkaszüneti nap van az Egyesült Államokban a munka ünnepe miatt, ez pedig normális esetben nagy forgalmat jelentene az áruházaknak.

Vannak azonban olyanok is, melyek jól jártak az elmúlt napokban. Az élelmiszerüzletek forgalma igencsak fellendült, mert az emberek többnapi élelmet vásároltak egyszerre a hurrikán megérkezése előtt.

A károk ezek ellenére kisebbek, mint azt várták, mert a szélvihar veszített erejéből, mielőtt a partokhoz ért volna. Bár hivatalosan most már "csak" trópusi viharnak nevezik a Francest, a hatóságok szerint így is veszélyes volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!