Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Túl olcsó az áram Franciaországban

2007.06.14. 07:43
Az EU vizsgálatot indított Franciaország ellen, mert szerintük túl olcsó ott az áram és tisztességtelen előnyhöz jutnak a vállalatok. Az állami ellenőrzéssel tevékenykedő francia elektromos művek, az EdF azért tud olcsón szállítani, mert a teljes áramfogyasztás mintegy 78 százalékát az alacsony költséggel termelő atomerőművek adják.

Az Európai Bizottság vizsgálatot indít a francia áramtarifák ügyében, mert azok – a testület véleménye szerint – túl alacsonyak, ezért a francia iparvállalatok tisztességtelen versenyelőnyhöz jutnak.

Párizs a Financial Times értesülése szerint az energiapiac tervezett júliusi megnyitása után is ragaszkodni kíván az állam által megszabott, viszonylag alacsony árakhoz. A francia vállalatok azonban attól tartanak, hogy egy esetleges európai bírósági elmarasztaló határozat nyomán vissza kell téríteniük a korábban igénybe vett kedvezményes díjak és a „piaci” árak közötti különbséget. Brüsszel állítólag alapjaiban vonja kétségbe az állami tarifák létjogosultságát.

Nicolas Sarkozy francia elnök ezzel szemben még a választási kampányban kijelentette: nem engedi, hogy az árampiac liberalizálásával emelkedjenek az energiaköltségek. Ez a szópárbaj rámutat az energiapiac megnyitásával kapcsolatos visszásságokra. Brüszszel az infrastrukturális-közüzemi szektorban is igyekszik kikényszeríteni a teljes piacosítást, és azzal érvel, hogy a liberalizációs-privatizációs kampány nyomán működésbe lépnek a piaci erők, és a fokozódó verseny csökkenti az árakat.

Ezzel szemben most az Európai Bizottság éppen azért indít eljárást, mert az államilag rögzített francia tarifák – úgymond – túl alacsonyak. A CFDT szakszervezet a lakosság többségének véleményét megfogalmazva nemrég kimondta, hogy hamisak a piacosítással kapcsolatos érvek.

A hivatalos, megawattóránként 30 eurós tarifával szemben a piaci árak valahol 50 euró körül lennének – vélik piaci szakértők. Az állami ellenőrzéssel tevékenykedő francia elektromos művek, az EdF azért tud olcsón szállítani, mert a teljes áramfogyasztás mintegy 78 százalékát az alacsony költséggel termelő atomerőművek adják.