Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Amerika minden vámot eltörölne

2002.11.27. 10:35
Legyen vámmentes minden ipari termék és fogyasztási cikk kereskedelme 2015-re - javasolja az Egyesült Államok. Paul O'Neill pénzügyminiszter szerint a világgazdaság teljesítménye kétezer milliárd dollárral növekedne, ha a szabad kereskedelmet semmi sem akadályozná. A kínai alsónadrágok eláraszthatják Amerikát.
Az egész világnak jót tenne a vámok eltörlése - nyilatkozta O'Neill egy brit üzletemberek előtt tartott beszéde után. A nagyszabású amerikai javaslatot a WTO tagországai elé fogják tárni.

A hivatalos bejelentést Robert Zoellick kereskedelmi megbízott tette meg végül, aki annyira pszichedelikus állapotba került a szinte történelmi jelentőségű javaslattól, hogy a következőket mondta: "javaslatunk minden amerikai sarki fűszerest a dolgozó családok duty free shopjává változtatná."

Eddig csak beszéltek

A világkereskedelemről folyó - a katari Dohában egy éve megkezdett - megbeszéléseken az utóbbi időben éles ellenétek merültek fel az USA és több más ország között. A reformtervvel ezeket szeretnék feloldani. A fejlődő országok ugyanis berágtak azon, hogy a szabad piac bajnokának számító Egyesült Államok védővámokat vezetett be az acélimportra és növelte a farmerek állami támogatását.

Védték magukat

A fejlődő országok persze szintén kemény védővámokat alkalmaznak. A teljes vámmentesség pozitív mivoltát lényegében senki sem vonja kétségbe, számos ország azonban praktikus okokból várhatóan ellenáll a javaslatnak, hiszen hazai gazdaságát a versenygyilkos vámokkal teszi versenyképessé. Így létezhet például brazil autóipar.

Washington új arca

A fejlődőknek - például számos ázsiai államnak - ugyanakkor hatalmas esélyt nyújtana, ha például megszűnnének a textilekre és ruhákra kivetett magas amerikai vámok. Vizualizáljunk mondjuk ezer kínai gagyipóló és foszlós alsónadrág-árust a Fehér Ház környékére. Nemcsak mi vizualizáltuk ezt: az amerikai gyártók heves lobbizásba fogtak, hogy korlátozzák a kínai ruhabehozatalt, mivel 2005-ben elvileg megszűnne minden piacvédelem.

A szegény országok mezőgazdasági termékeikkel is szeretnének megjelenni a nagyok piacain, de az amerikai javaslat nem szól az élelmiszerekről.

Az amerikaiak tervei szerint 2010-re a legmagasabb vámok sem haladhatnák meg a 8 százalékot, aztán újabb öt év alatt teljesen megszűnnének.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!