Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Mértéktartó a tavalyi infláció Franciaországban

2003.01.16. 13:11
2001-hez képest 0,8 százalékponttal növekedett az infláció tavaly Franciaországban, s Párizs így alig 0,2 százalékkal haladta túl az Európai Központi Bank által megállapított célértéket.
Franciaországban decemberben 0,2 százalékponttal növekedett az infláció az előző hónaphoz képest, s az árak az egy évvel korábban, 2001 decemberében jegyzett értéknél 2,2 százalékkal voltak magasabbak, derült ki az INSEE országos statisztikai intézet által nyilvánosságra hozott adatokból.

Ipar, szolgáltatás

Az év utolsó hónapjában főként az ipari termékeknél, a szolgáltatások terén, a szállítási és a kommunikációs ágazatban jegyeztek jelentős áremelkedést. Az élelmiszerek és az energetikai termékek inflációs rátája november óta 0,1 százalékponttal, 2002-ben egészen novemberig összesen 2 százalékponttal növekedett. Az infláció átlagos értéke Franciaországban tavaly 2,2 százalékos volt, ez 0,2 százalékos havi átlagértéket jelent, tájékoztat az Expatica News.

Az EKB elégedett lehet

Franciaország esetében az Európai Központi Bank 2 százalékos maximális inflációs szintet határozott meg kitűzendő célként, ám utalt arra, hogy ezt a limitértéket módosítani lehet. (2001 decemberében Franciaországban az átlaginfláció értéke csupán 1,4 százalék volt.)

Az áremelkedések listavezető termékei a statisztikai hivatal által "más ipari termékek" kategóriába sorolt cikkek voltak. A szolgáltatások terén, a szállítási és a kommunikációs ágazatokban szintén eléggé jelentős áremelkedést jegyeztek, bár ezek - az egészségügyi szolgáltatásokat leszámítva - nem voltak annyira kimagaslóak, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a húsáruk és a kőolajtermékek nagyobb mértékben drágultak, mint 2001 decemberében.