Mátyás
-6 °C
1 °C

A francia kormány nem meri emelni a nyugdíjkorhatárt

2008.05.06. 06:59
Miközben a németek azon tanakodnak, hogy a 65 éves nyugdíjkorhatárt 67 vagy 70 évre emeljék-e, a francia kormány nem meri elfogadni a Medef munkaadói szervezet javaslatát az aktív életkor minimális kitolására.

A 2003-ban meghosszabbított járulékfizetési kötelezettséget most 41 évre, illetve a 60 évben megállapított nyugdíjkorhatárt 62-re kellett volna kitolni a vállalkozók szerint. Francois Fillon miniszterelnök azonban a szakszervezetek várható ellenállása miatti óvatosságból elhárította a követelést. Az érdek-képviseleti szervezetek - szinte egyöntetűen - tiltakozó megmozdulást hirdettek május 22-re, nagyrészt a levegőben lógó újabb nyugdíjreform miatt.

A vitával egyidejűleg a Le Figaro rámutat a helyzet azon paradox vonására, hogy miközben a franciák rendkívül csalódottak Nicolas Sarkozy elnök és párizsi kabinet eddigi szereplését illetően, a lakosság mintegy fele még így is megértést tanúsít a nyugdíjkorhatár "elengedhetetlen" emelése iránt. Sőt, a várható életkor emelkedésével járó követelményekhez való igazodást az ellenzéki szocialisták szavazótáborának 40 százaléka is támogatja.