Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jobb a forint, mint a sékel

2006.07.14. 14:06
Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint néhány nyugodt hét után - a közel-keleti események miatt - ismét zuhan a globális feltörekvő térséggel szembeni kockázattűrési hajlandóság a befektetői közösségen belül, de a forint ezúttal jobban átvészelheti a vihart, mint az izraeli sékel és általában a közel-keleti befektetési konstrukciók.

A Barclays Capital londoni befektetési csoport pénteken kiadott elemzése szerint a kockázatviselési türelem mostani megingása más, mint a májusi volt, mert azt elsősorban kamatemelési aggályok okozták. A politikai fejlemények megjósolhatatlansága azt jelenti, hogy a piaci szereplők ezúttal nehezebben tudnak különbséget tenni az egyes feltörekvő térségek és befektetési konstrukcióik között, áll az elemzésben.

A bombázás több, mint amit a BC várt

A ház szerint a bejrúti repülőtér izraeli bombázása és Libanon légi-tengeri blokádjának bejelentése máris több, mint amit a cég eredetileg várt, és a következő ország, amelyik az események központjába kerül, Szíria lesz.

A Goldman Sachs ugyancsak pénteki londoni elemzése szerint mindazonáltal meglehetősen alacsony annak az esélye, hogy a válság a térség egészére kiterjedő fegyveres konfliktussá eszkalálódik. A feszültség a szír határon kétségtelenül erősebb, mint az előző napokban, a Szíria elleni fellépés azonban rendkívül kockázatos lenne, tekintve, hogy Damaszkusz nemrég katonai megállapodást írt alá Iránnal, áll a GS elemzésében. A ház szerint ezért nem várható, hogy Izrael itt újabb frontot nyit, hacsak Szíria nem támad először.

A Barclays Capital szerint az Egyesült Államok és Izrael a libanoni kormány megosztására törekszik, annak kikényszerítésével, hogy a koalíció tagjai eltávolodjanak a Hezbollahtól. A BC elemzői azonban erre nem számítanak, bár azt valószínűsítik, hogy a háttérben a Szíria-ellenes Hariri-tábor megpróbál nyomást gyakorolni a fegyveres szervezetre, áll a jelentésben. A cég szerint továbbra sem várható azonban, hogy a libanoni kormány hozzákezd a Hezbollah lefegyverzéséhez, ahogy azt egyébként az ENSZ 1559-es határozata előírja.

Játsszanak forinterősödésre!

A bejrúti repülőteret a turistaszezon közepén érték az izraeli támadások, és az izraeli zárlat, ha tartós lesz, súlyosan visszaveti a libanoni gazdasági növekedést. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter eddigi nyilatkozatai ugyanakkor arra utalnak, hogy az Egyesült Államok nem fog erőteljes nyomást kifejteni Izraelre, áll a Barclays Capital londoni elemzésében. A cég felidézi, hogy az előző napi zárásig eltelt két kereskedési napon az izraeli sékel 2,9 százalékkal, az izraeli tőzsde 8,2 százalékkal zuhant.

Ebben a helyzetben a bank a pénteki elemzésben hosszú forint- és rövid sékelpozíciók - vagyis forinterősödésre játszó azonnali vételi és későbbi eladási, illetve a sékel gyengülését feltételező fedezetlen eladási pozíciók - kombinációjának megnyitását ajánlja a befektetőknek, azzal az indokkal, hogy szerinte a forint fog a leginkább magához térni azon feltörekvő piaci fizetőeszközök közül, amelyek az előző zárásig a közel-keleti válság fellobbanása miatt meredeken gyengültek.