Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Jobb a forint, mint a sékel

2006.07.14. 14:06
Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint néhány nyugodt hét után - a közel-keleti események miatt - ismét zuhan a globális feltörekvő térséggel szembeni kockázattűrési hajlandóság a befektetői közösségen belül, de a forint ezúttal jobban átvészelheti a vihart, mint az izraeli sékel és általában a közel-keleti befektetési konstrukciók.

A Barclays Capital londoni befektetési csoport pénteken kiadott elemzése szerint a kockázatviselési türelem mostani megingása más, mint a májusi volt, mert azt elsősorban kamatemelési aggályok okozták. A politikai fejlemények megjósolhatatlansága azt jelenti, hogy a piaci szereplők ezúttal nehezebben tudnak különbséget tenni az egyes feltörekvő térségek és befektetési konstrukcióik között, áll az elemzésben.

A bombázás több, mint amit a BC várt

A ház szerint a bejrúti repülőtér izraeli bombázása és Libanon légi-tengeri blokádjának bejelentése máris több, mint amit a cég eredetileg várt, és a következő ország, amelyik az események központjába kerül, Szíria lesz.

A Goldman Sachs ugyancsak pénteki londoni elemzése szerint mindazonáltal meglehetősen alacsony annak az esélye, hogy a válság a térség egészére kiterjedő fegyveres konfliktussá eszkalálódik. A feszültség a szír határon kétségtelenül erősebb, mint az előző napokban, a Szíria elleni fellépés azonban rendkívül kockázatos lenne, tekintve, hogy Damaszkusz nemrég katonai megállapodást írt alá Iránnal, áll a GS elemzésében. A ház szerint ezért nem várható, hogy Izrael itt újabb frontot nyit, hacsak Szíria nem támad először.

A Barclays Capital szerint az Egyesült Államok és Izrael a libanoni kormány megosztására törekszik, annak kikényszerítésével, hogy a koalíció tagjai eltávolodjanak a Hezbollahtól. A BC elemzői azonban erre nem számítanak, bár azt valószínűsítik, hogy a háttérben a Szíria-ellenes Hariri-tábor megpróbál nyomást gyakorolni a fegyveres szervezetre, áll a jelentésben. A cég szerint továbbra sem várható azonban, hogy a libanoni kormány hozzákezd a Hezbollah lefegyverzéséhez, ahogy azt egyébként az ENSZ 1559-es határozata előírja.

Játsszanak forinterősödésre!

A bejrúti repülőteret a turistaszezon közepén érték az izraeli támadások, és az izraeli zárlat, ha tartós lesz, súlyosan visszaveti a libanoni gazdasági növekedést. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter eddigi nyilatkozatai ugyanakkor arra utalnak, hogy az Egyesült Államok nem fog erőteljes nyomást kifejteni Izraelre, áll a Barclays Capital londoni elemzésében. A cég felidézi, hogy az előző napi zárásig eltelt két kereskedési napon az izraeli sékel 2,9 százalékkal, az izraeli tőzsde 8,2 százalékkal zuhant.

Ebben a helyzetben a bank a pénteki elemzésben hosszú forint- és rövid sékelpozíciók - vagyis forinterősödésre játszó azonnali vételi és későbbi eladási, illetve a sékel gyengülését feltételező fedezetlen eladási pozíciók - kombinációjának megnyitását ajánlja a befektetőknek, azzal az indokkal, hogy szerinte a forint fog a leginkább magához térni azon feltörekvő piaci fizetőeszközök közül, amelyek az előző zárásig a közel-keleti válság fellobbanása miatt meredeken gyengültek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!