Ágnes
-1 °C
2 °C

Drága lesz a fűtési szezon

2005.10.18. 08:25
A magas olajárak a hideg beköszöntével egyre több kellemetlen percet okozhatnak a világ háztartásainak, a magyar fogyasztókat ettől egyelőre csak a politikai csatározás menti meg.

Szlovákiában drágulással köszöntött be az idei fűtési szezon. A magas kőolaj- és földgázárakra hivatkozva a kormánytól független árszabályozási hivatal (ÚRSO) engedélyével a regionális hőszolgáltatók szeptembertől 8-12 százalékkal emelték a hőszolgáltatás díjtételét, ez átlagosan havi 300 koronás (1943,3 forint) többletkiadást jelent a háztartásoknak. Abban az esetben viszont, ha a kőolaj hordónkénti ára marad a jelenlegi 60 dollár körüli szinten, a hőszolgáltatás ára januártól további, legalább 7 százalékkal emelkedhet, szivárgott ki az árszabályozási hivatal berkeiből.

Újabb áremelések

Augusztus végéig egy gigajoule energia átlagára 530 korona körül mozgott, ez napjainkban 588 korona, és ha januárban valóban újabb áremelés lesz, akkor 630 koronára ugrik fel. A lakossági vezetékes földgáz ára októbertől 20,3 százalékkal drágult, pedig januárban is volt már egy 12 százalékos emelés. Az októberi drágulás a legkisebb fogyasztók számára (évi 200 köbméter földgázig) 20 koronás, a legnagyobb lakossági fogyasztók számára (6500 köbméter felett) pedig évi mintegy 1600 korona többletkiadást jelent. A lakosságra háruló többletterhek miatt a szlovák parlament szeptember derekán jogszabályt fogadott el, amely szerint novembertől emelkedik a lakásfenntartási támogatás és az egészségkárosodottaknak járó gépkocsi-üzembentartási juttatás.

Magyarországon a gázár mára teljesen politikai kérdéssé vált, a lakosság ezért még nem érzékeli a növekvő terheket. Úgy látszik, hogy ez a szemlélet már a fűtés más területeire is kezd kiterjedni. Budapesten ugyanis már bejelentették, hogy nem emelik a távhő árát.

Drága Rita és Katrina

Az Egyesült Államokban elképesztő becslések látnak napvilágot arról, hogy mennyivel nőnek az idei téli hónapokban a háztartások fűtéssszámlái. A múlt télen 700 és 900 dollár között volt az egy háztartásra jutó költség a teljes téli szezonban, ám ez most a legvisszafogottabb prognózisok szerint is a harmadával emelkedik. A kormány 50-70 százalékos drágulást prognosztizál, az Amerikai Földgázszövetséghez (AGA) tartozó szolgáltatók "csak" 30-40 százalékos emelkedést várnak, ugyanakkor Roger Cooper, az AGA alelnöke valószínűbbnek tartja az 50 százalékot.

A földgáz a legnépszerűbb fűtőanyag az Egyesült Államokban, a háztartások 52 százaléka használja. A drágulást részben az okozza, hogy a Katrina és a Rita hurrikánok miatt megrongálódott számos energetikai létesítmény a Mexikói-öbölben, ezért szűkösebbé vált az ellátás. A földgázhasználók még mindig jobban járnak, mint azok, akik olajjal fűtenek, az ő költségeik akár meg is kétszereződhetnek. Mark Wolfe, egy energetikai ágazati szövetség vezetője szerint az USA északkeleti részén közel 1900 dollár (négyszázezer forint) lesz a háztartások fűtőolajszámlája az idei szezonban.