Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Brüsszel rugalmasabb lesz a fúziók elbírálásában

2002.11.08. 10:11
Az EU brüsszeli bizottságának versenypolitikáért felelős tagja, Mario Monti a korábbi bírálatok hatására ígéretet tett, hogy gyökeresen átalakítják a vállalati fúziók engedélyezési eljárását.
Bár továbbra is fő szempont marad, hogy a fúzió nyomán létrejött új vállalat ne kerüljön domináns helyzetbe a piacokon, az érintettek több teret kapnak arra, hogy akár még a döntési eljárás idején orvosolhassák a brüsszeli aggályokat.

A fúzióval szemben a bizottság vagy a konkurencia részéről felmerülő aggályokkal már a vizsgálat korai szakaszában megismerkedhetnek, és az eddiginél három héttel hosszabb időt kapnak arra, hogy megtegyék észrevételeiket. Mind az érintett cégek, mind Brüsszel kérheti a jelenlegi négy hónapos vizsgálati idő egy hónappal történő meghosszabbítását.

A piaci dominancia vajon mi?

A bizottság a luxemburgi bíróság hatékonyabb működése érdekében az apparátus megerősítését javasolja, ami a fellebbezések gyorsabb lebonyolításához vezet. Monti attól sem zárkózik el, hogy ha a cégek bizonyítani tudják, figyelembe vegye fúziójuk fogyasztói szempontjait.

Arra is hajlik, hogy a piaci dominancia mibenlétét világosabban körülírják. Ez utóbbi ugyan nem éri el az Egyesült Államok versenyhatóságainak sokkal liberálisabb felfogását, de lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy jobban előkészítsék egyesülési tervüket, és javítsanak az új cég struktúráján.

Montit számos bírálat érte egyesülések megtiltásáért, amivel komoly anyagi veszteséget okozott az érintett cégeknek. Kiütéssel felérő vereséget jelentett számára, hogy októberben több ügyben is a fellebbezők javára döntött az EU luxemburgi bírósága.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!