Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Európai igazgatók: kétmilliárdos fizetés

2004.05.27. 08:40
A legnagyobb vállalatok kiemelt fizetést adnak vezetőiknek, az elnöki átlagkeresetek pedig elérik a hatszázmillió forintot.
A legnagyobb európai vállalatok vezérigazgatói közül többen már elmondhatják magukról, hogy a jövedelmük megközelíti az Egyesült Államokban szokásos szintet - derül ki a Fortune magazin és a brit Boardex kutatócég közös felméréséből, amely most első ízben térképezi fel az európai csúcskereseteket.

Részvényopciók

A lista második helyén álló Chris Gent (Vodafone) jövedelme elérte a 12,3 millió dollárt, a harmadik John Browne (BP) 10,5 millióval, igaz, ezek az összegek jócskán elmaradnak attól a 25 milliótól, amit Lee Raymond, az ExxonMobil első embere keresett.

A legjobban fizetett vezérigazgatók az amerikai stílusú részvényopcióknak köszönhetik jövedelmük jelentős részét, A rangsor élén álló Daniel Vasella (Novartis) 83 százalékban, Gent 84, Browne 45, Igor Landau (Aventis) pedig 67 százalékban az opciók beváltásával érte el tavalyi jövedelmét.

A lista második felében viszont ritka kivételnek számít az opciós javadalmazás, az utolsó tizenkét név közül csak Martin Bouygues-nek (Bouygues) és Bertrand Collombnak (Lafarge) volt ilyen jövedelme 2003-ban. Tisztán a fizetést tekintve Francisco González (BBVA) áll a legjobban, ő 4,8 millió dolláros jövedelme 99 százalékát fizetésként kapta.

Globalistál

A vezérigazgatók javadalmazása azokban az ágazatokban a legmagasabb, ahol a legerősebb globális jelleg: a lista 25 szereplője közül nyolc a bankszakmát, öt a gyógyszeripart, négy az élelmiszeripart és a kiskereskedelmet, s négy a távközlést képviseli.

A top 25-ön túl azonban az európai vezérigazgatói jövedelmek még elmaradnak az amerikaiaktól. A Fortune Global 500 listában szereplő nagyvállalatokat nézve a francia vezérigazgatók kerestek tavaly a legjobban, átlagosan 3,1 millió dollárt, utánuk jönnek a svájciak 2,6 és a britek 2,3 millió dollárral, s a sort meglepetésre a németek zárják egymillióval, igaz, ez a szám kevéssé megbízható, mivel Németországban nem kötelező, csak ajánlott nyilvánosságra hozni a vezérigazgatói javadalmazást.