Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Válságtanácskozik az egész világ

2008.11.10. 08:33
A G20, a legfontosabb feltörekvő országok pénzügyminiszterei Sao Pauló-i tanácskozásukon kijelentették: készek azonnal lépéseket tenni a pénzügyi stabilitás helyreállítása és fenntartása, valamint a világgazdaság növekedésének támogatása érdekében, és azt várják a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), hogy fokozza hozzájárulását a globális likviditás növeléséhez.

A G20, a legfontosabb feltörekvő országok pénzügyminiszterei Sao Pauló-i tanácskozásukon kijelentették: készek azonnal lépéseket tenni a pénzügyi stabilitás helyreállítása és fenntartása, valamint a világgazdaság növekedésének támogatása érdekében, és azt várják a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), hogy fokozza hozzájárulását a globális likviditás növeléséhez. Az ún. BRIC-országok, a húszak "kemény magja" - Brazília, Oroszország, India és Kína - azt tervezik, hogy koordinált intézkedésekkel növelik az egymás közötti kereskedelmet és tőkeáramlást - közölte Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter. A globális válság globális megoldásokat igényel, s ezekben létfontosságú a fejlődő országok részvétele - mondta Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök. Robert Zoellick, a tanácskozáson részt vevő Világbank-elnök közölte, hogy szervezete 1,5 milliárd dollárral növeli kereskedelemélénkítő kiadásait.

Peking máris lépett - tegnap 4 ezer milliárd jüanos (586 milliárd dollár) gazdasági ösztönző csomagot jelentett be. Az ország tavalyi bruttó hazai terméke csaknem ötödének megfelelő összeget 2010 végéig használják fel a lakásépítéstől és az infrastruktúra fejlesztésétől a beruházások ösztönzéséig. E célokra még ebben a negyedévben 100 milliárd jüant fordítanak. Ez hatalmas lépés a Kínával kapcsolatos várakozások kielégítése felé, miután egyre többen mutattak rá, hogy a világválság megoldásának legalábbis az egyik kulcsa a kínai gazdaság fellendítése. Tavaly ez az ország adta a globális gazdasági növekedés 27 százalékát, többet, mint bármely más állam.

A most elfogadott csomag az elemzők szerint jövőre két százalékponttal járulhat hozzá az ország gazdasági növekedéséhez.

A térségben a dél-koreai jegybank 25 bázisponttal, négy százalékra csökkentette alapkamatát pénteken, négy héten belül harmadszor mérsékelve a hitelköltségeket, miután a hitelválság és az exportpiacok beszűkülése miatt idén eddig 30 százalékkal gyengült a von és 41 százalékkal esett a Kospi tőzsdeindex. A kormány eddig két adócsökkentésről döntött, amivel 30,5 milliárd dollárt pumpál a gazdaságba.

Földindulásszerű elnökválasztási győzelme után tartott első sajtóértekezletén Barack Obama is a gazdasági válsággal foglalkozott, amit rendkívüli kihívásnak minősített, és hangsúlyozta, hogy amint január végével átveszi az ország vezetését, minden tőle telhetőt meg fog tenni a válság és annak az emberekre háruló terhei enyhítésére. Mondanivalójának fontosságát aláhúzta az aznap nyilvánosságra hozott adat, amely szerint 14 éve a legmagasabbra, 6,5 százalékra emelkedett a munkanélküliság az USA-ban. Októberben 240 ezren vesztették el állásukat, ezzel a munkanélküliek száma meghaladta a 10 milliót. Külön kiemelte a leendő elnök az autóipar megmentésének fontosságát, ami amerikaiak millióinak ad munkát.

Az elképesztő veszteségekkel küszködő három detroiti autógyártó vezérigazgatói találkoztak a kongresszus és szenátus vezetőivel, hogy meggyőzzék őket: az autógyártóknak eddig megszavazott 25 milliárd dollár mellé további 25 milliárdot kell adnia az államnak. Az előbbi terhére technológiai fejlesztéseikhez vehetnek fel kedvezményes hiteleket, az utóbbiból pedig - egyetértésben az ágazat legnagyobb szakszervezetével, az UAW-val - több mint 780 ezer nyugdíjasuk vállalati nyugdíjalapját támogatnák meg, felszabadítva ezzel a cégek erre lekötött forrásait.