Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

G7: gyenge gazdasági növekedés várható

2003.04.12. 19:24
A hét vezető ipari ország (G7) pénzügyminiszterei és jegybanki kormányzói szerint a gazdasági növekedés gyenge marad az idén. A G7-ek ugyanakkor az év vége felé már általános fellendülést várnak a világgazdaságban, különösen az eurózónában.
A G7-ek korábbi állásfoglalásai szerint a vezető ipari országok pénzügyi szakemberei az év vége felé már általános fellendülést várnak a világgazdaságban, illetve, mint az EU pénzügyminiszterei külön kiemelték, az eurózónában.

Elkötelezettek Irak megsegítésében

A miniszterek elkötelezettek a multilaterális együttműködésre a válaszadásban a világgazdasággal szembe néző kihívásokra, valamint Irak segítésében. A Hetek hétvégi washingtoni tanácskozásuk zárónyilatkozatában támogatják az ENSZ szerepvállalását Irak újjáépítésében - a BT további határozatát ez ügyben - és hangsúlyozzák, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és a Világbanknak is "hagyományos szerepét" kell teljesítenie a helyreállításban és fejlesztésben.

Kiemelték az iraki adósságok kérdésének megoldását, felkérik az állami hitelezőket tömörítő Párizsi Klubot, hogy gyorsan intézkedjen ebben az ügyben. Az előzetes becslések szerint az iraki újjáépítés költségei az első néhány évben legalább évi 20 milliárd dollárt tesznek ki, egy évtized alatt viszont elérhetik a 600 milliárd dollárt is.