Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gameplay.com: sok bevétel, gyors halál

2001.05.30. 11:25
Kapcsolódó cikkek (1)
Negyven százalékkal zuhant a Gameplay nevű online játékokat és szoftvereket kínáló cég árfolyama, miután az kénytelen volt bejelenteni, hogy a közeljövőben nem lesz nyereséges. Hogy miért? Mert eszeveszetten növekedtek, de nyereségük, az sohasem volt.
Hiába az optimista előrejelzések, a gameplay.com első féléves vesztesége az egy esztendővel korábbi 10,37 millió fontot megötszörözve 56,13 millió fontra ugrott, pedig a cég bevételei 5,83-ról 44,53 millió fontra duzzadtak

Mint halott it-tagnak a szívmasszázs

A társaság vészesen romló pénzügyi helyzete és a jelenlegi piaci hangulat miatt az igazgatótanács kénytelen volt bejelenteni, hogy már azon morfondíroznak, a gameplay.com tovább tud-e működni egyáltalán. A vállalat most arról kezdett tárgyalni "harmadik felekkel", hogy azok részben vagy teljesen vegyék át az üzletet.

Pénzt keresni nem volt idő a nagy terjeszkedésben

Hogyan sikerült ilyen hatásosan leküzdeniük magukat, egészen a megsemmisülés széléig? Az ftmarketwtch.com szerint úgy, hogy az azonnali nyereségesség helyett a gyors növekedés stratégiáját választották. Az igazgatótanács cirkalmasabban fogalmazta meg ugyanezt: a befektetők hozzáállásának megváltozása a technológiai cégek felé, a játékpiac vártnál lassabb növekedése, a Playstation 2 piacra dobásának elhalasztása és a szélessávú adattovábbítás lassú terjedése kiszolgáltatottá tette a társaságot a világszerte tapasztalható jelenségekkel szemben.

Akinek nem kellett befektető

Hiába termelt a gameplay.com masszív, sőt szépen növekvő veszteséget, külső tőke bevonását sokáig visszautasította.. Később már nem, de addigra nagyjából mindegy is volt. A részvényárfolyam május elején 70 százalékot esett, miután kitudódott, hogy egy reménybeli vevő visszalépett, a németországi részleg pedig csődvédelmet kért.

Robin Bunting, a Peel Hunt brókerház munkatársa szerint semmiképpen sem lesz elég a cég spanyolországi, dobozos szoftvereket árusító leányvállalatának eladása. "Kemény döntések várnak az igazgatótanácsra" - jósolta a bróker.