Viola
-6 °C
-2 °C

Kizsákmányolással vádolják a Gap ruházati céget

2002.11.21. 12:18
Szakszervezetek és emberjogi csoportok szerint a Gap embertelen körülmények között készítteti termékeit a harmadik világban. Az aktivisták bojkottra szólítanak.
A Union of Needletrades, Industrial and Textile Employees, az Africa Forum és más szervezetek New York-i sajtótájékoztatójukon arra szólították fel a karácsonyi bevásárlásra készülő amerikaiakat, hogy bojkottálják a Gap ruháit, közölte a BBC.

A munkások meséltek

A tájékoztatón megjelent néhány munkás is, akik saját élményeik alapján mesélték el, munkahelyük mennyire veszélyes és egészségtelen. A dolgozók transzparensein "30 centet kapok óránként, hogy ruhákat készítsek a Gapnek" felirat volt olvasható.

Az aktivisták szerint a cég Kambodzsában, Indonéziában, Bangladesben, Lesothóban, El Salvadorban és Mexikóban tart fenn olyan üzemeket, ahol a munkakörülmények elfogadhatatlanok. "Azt akarjuk, hogy minden külföldi gyárban megváltozzanak a körülmények, és nőjenek a fizetések" - közölte Steve Weingarten szakszervezeti vezető.

A Gap együtt érez

A Gap a tiltakozás hatására ígértet tett rá, hogy megpróbál javítani a helyzeten. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gyárak szerződéses partnerei tulajdonában állnak, így közvetlenül nem szólhatnak bele az üzemek irányításába.

"Egyetértünk a tiltakozókkal, és mi is aggódunk a munkásokért. Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, tárgyalunk a gyárakkal, hogy a körülmények változzanak" - mondta Stacy MacLean, a cég szóvivője.

A Gap 4300 boltja 2001-ben 14 milliárd dolláros forgalmat produkált.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!