Aliz
6 °C
14 °C

Kína befektetőket keres a Három Szurdok-gát befejezéséhez

2002.09.30. 12:16
A kínai kormányzat céget alapított a Jangce folyón épülő, világszerte támadott Három Szurdok duzzasztógát építésének befejezésére, amihez külföldi befektetőket is meg szeretne nyerni. A világ legnagyobb teljesítményű erőművének építése 2009-re fejeződhet be.
A China Daily híradása szerint szeptember 29-én alapították meg a vállalatot, amelynek papírjait a jövő évben vezetik be a sanghaji tőzsdére. A Jangcén megépülő duzzasztógát költségei a tervek szerint elérik a 27 milliárd dollárt.

A befektetők megnyerése érdekében már most bejelentették, hogy a nyereség felét kiosztják majd osztalékként a részvényeseknek.

Beláthatatlan hatások

A nyíllal jelzett szintig ér majd a víz 2009-ben
A világszerte a természeti pusztítás egyik szimbólumává emelt gát építése 1994-ben kezdődött. A terület elárasztása 2003-ban kezdődik meg, míg az erőmű 2009-re készül el teljesen.

A tervezett gát nem csupán arra szolgál, hogy óriási mennyiségű energiát termeljen majd Kína számára, de megoldásként kínálhat a rendszeres áradások elleni védekezéshez. Ugyanakkor rendkívüli pusztítással járhat majd a gát építése és felmérhetetlenek a várható környezeti károk is.

A gát mögött 600 kilométer hosszú, átlagosan kétszáz méter mély tó jön létre, ami miatt már eddig is több mint egy millió embernek kellett már elhagynia lakóhelyét. A kínai kormány azonban nemzeti ügynek tekinti a gát befejezését, ezért a kritikák és a pénzügyi nehézségek ellenére is befejezi az építést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?