Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Kína befektetőket keres a Három Szurdok-gát befejezéséhez

2002.09.30. 12:16
A kínai kormányzat céget alapított a Jangce folyón épülő, világszerte támadott Három Szurdok duzzasztógát építésének befejezésére, amihez külföldi befektetőket is meg szeretne nyerni. A világ legnagyobb teljesítményű erőművének építése 2009-re fejeződhet be.
A China Daily híradása szerint szeptember 29-én alapították meg a vállalatot, amelynek papírjait a jövő évben vezetik be a sanghaji tőzsdére. A Jangcén megépülő duzzasztógát költségei a tervek szerint elérik a 27 milliárd dollárt.

A befektetők megnyerése érdekében már most bejelentették, hogy a nyereség felét kiosztják majd osztalékként a részvényeseknek.

Beláthatatlan hatások

A nyíllal jelzett szintig ér majd a víz 2009-ben
A világszerte a természeti pusztítás egyik szimbólumává emelt gát építése 1994-ben kezdődött. A terület elárasztása 2003-ban kezdődik meg, míg az erőmű 2009-re készül el teljesen.

A tervezett gát nem csupán arra szolgál, hogy óriási mennyiségű energiát termeljen majd Kína számára, de megoldásként kínálhat a rendszeres áradások elleni védekezéshez. Ugyanakkor rendkívüli pusztítással járhat majd a gát építése és felmérhetetlenek a várható környezeti károk is.

A gát mögött 600 kilométer hosszú, átlagosan kétszáz méter mély tó jön létre, ami miatt már eddig is több mint egy millió embernek kellett már elhagynia lakóhelyét. A kínai kormány azonban nemzeti ügynek tekinti a gát befejezését, ezért a kritikák és a pénzügyi nehézségek ellenére is befejezi az építést.