Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Bill Gatesé lehet a Gresham-palota

2006.11.07. 08:13
Egy szaúdi herceggel összefogva tett ajánlatot a Four Seasons hotelláncra a Microsoft alapítója. Ha az üzlet létrejön, Gates a részvények 45 százalékát kapja.

Szállodatulajdonos lesz Bill Gates, a Microsoft milliárdos alapítója. Isadore Sharppal, a Four Seasons Hotels Inc. luxus szállodalánc elnök-vezérigazgatójával - és legnagyobb részvénytulajdonosával - és Al-Valed bin Talal szaúdi herceggel összefogva 3,7 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett a hotelhálózatra. Ez részvényenként 82 dolláros árat jelent, ami 28,4 százalékkal magasabb a pénteki záró árfolyamnál. Ha az ajánlatot elfogadják, amit Sharpnak az ügyletben való részvétele gyakorlatilag garantál, 10 százalék lesz az övé és megtartja elnök-vezérigazgatói állását is. A többin egyenlő arányban osztozik Gates és Al-Valed, akik azonban nem kívánnak állást változtatni, hogy hoteleket igazgassanak.

A társaság, amelynek 71 szállodája van 31 országban (Budapesten a Gresham-palota) és további több mint 25 felvásárlása, illetve építése van folyamatban, továbbra is Torontóban tartaná székhelyét. A Four Seasons nettó nyeresége a második negyedévben 42 százalékkal, 9,1 millió dollárra zuhant, miközben az árbevétel szerényebben, 9 százalékkal, 67,8 millió dollárra csökkent. Ennek ellenére az elmúlt 12 hónap alatt a vállalat papírjai 18 százalékot erősödtek. Ebben meghatározó szerepe lehetett annak, hogy a szállodaláncok kedvelt felvásárlási célpontokká váltak a nagyvárosi ingatlanárak és az építési költségek emelkedésével. A szaúdi herceg egyébként nem újonc a hotelszakmában: a tulajdonában van többek között a Kingdom Hotels International, ezen keresztül venne részt a Four Seasons felvásárlásában.