Gerzson
-3 °C
3 °C

Megállapodtak a gázárról

2006.01.04. 08:30
Ukrajna 95 dollárért kap gázt, de nem a Gazpromtól, hanem attól a vegyesvállalattól, amely 230 dollárért veszi meg azt az orosz cégtől. A megállapodás öt évre szól, és lehetővé teszi az európai gázellátás stabilizálását is. Már meg is indult az orosz gázszállítás Ukrajnába.
Oroszország felújítja földgázszállítását Ukrajnának, miután megszületett az ármegállapodás, közölték a Gazpromnál szerdán Moszkvában. Hozzátették, hogy a megállapodás révén stabilizálódik Európa ellátása is. Az ukrán Naftohaz gázipari vállalat is elégedett az eredménnyel, közölték. A Gazprom megkapja az általa követelt 230 dollárt a földgázért ezer köbméterenként, Ukrajnának azonban mégis csupán 95 dollárt kell fizetnie a teljes importjáért.

Több tranzitdíjat kap Ukrajna

Az öt évre szóló moszkvai megállapodás szerint a földgáz kizárólagos exportőre Ukrajnába ezentúl a 2004-ben alapított, Svájcban bejegyzett RosUkrEnergo vegyesvállalat, amely fele-fele arányban a Gazprombanké és az osztrák Raiffeisen Investment AG egyik leányvállalatáé. A RosUkrEnergonak mint kereskedőháznak a Gazprom ezer köbméterenként 230 dollárért adja el a földgázt. A kereskedőház a közép-ázsiai országokból, Türkmenisztánból. Üzbegisztánból és Kazahsztánból is beszerez földgázt, jóval olcsóbban, és végül ezer köbméterenként 95 dollárért értékesíti az energiahordozót az ukrán Naftohaz gázipari vállalatnak. A Gazprom tavaly ezer köbméterenként 50 dollárért adta a földgázt a Naftohaznak, idénre 230 dollárt követelt; ezt a német piacon hasonló módszerrel kalkulált árra alapozta, levonva belőle a szállítási költségeket.

Összefoglaló a gázháborúról
Az orosz-ukrán gázárvita miatt kirobbant, és az egész kontinensen gázellátási krízist okozó gázháborúról készült összefoglalónkat itt olvashatja. A további részletekért érdemes felkeresnie az Index gázháború-dossziéját is.

A Gazprom szóvivője, Szergej Kuprijanov később azt mondta újságíróknak, hogy a 95 dollár a "kezdeti időszakra" vonatkozik az orosz-ukrán határon, és a megállapodás ötéves tartama alatt változni fog "a világpiaci árak alakulása szerint". Bejelentették, hogy megállapodtak a tranzitdíjban is: a Gazprom ezer köbméterenként és száz kilométerenként 1,60 dollárt fizet Ukrajnának, az eddig 1,09 dollár helyett. Viktor Juscsenko ukrán államfő pénteken még 1,75-1,80 dollárt emlegetett méltányos tranzitdíjként.

"Végleges megállapodást értünk el, ez siker a Gazprom számára, és elégedettek vagyunk. A megállapodás biztosítja Európa stabil ellátását is - mondta a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller szerdai moszkvai sajtóértekezletén. A Naftohaz vezetője, Olekszij Ivcsenko úgy fogalmazott, "egyelőre elfogadható megállapodás született". Ez lehetővé teszi Ukrajna földgázszükségletének kielégítését és az orosz gáz szállítását Európába. Áttérünk a piaci viszonyokra. Hangsúlyozta, hogy a gázeladás és tranzitdíj ezentúl két külön téma, és mindkét esetben pénzzel rendezik a tartozásokat.

Türkmén gázt is vesz Ukrajna

Viktor Juscsenko ukrán államfő még péntek este azt mondta, hogy megállapodásra jutott Saparmurat Niyazov türkmén vezetővel 40 milliárd köbméter gáz 2006-os vásárlásáról, ezer köbméterenként 50 dolláros áron. Ez az idei ukrán szükséglet több mint felét teszi ki, jegyezte meg. A szerdán bejelentett megállapodás szerint ez tétel is a RosUkrEnergo révén kerül majd Ukrajnába. A Gazprom a múlt héten maga is lekötött erre az évre 30 milliárd köbméter földgázt Türkmenisztántól, ezer köbméterenként 65 dollárért, a tavalyi, 2005-ös 44 dollár helyett.

A Gazprom tavaly az ukrán földgázszükségletnek körülbelül a 40 százalékát szállította, ez mintegy 23 milliárd köbméter volt. Türkmenisztán 36 milliárd köbmétert adott el Ukrajnának. Az ukrán felhasználás, évi 70-80 milliárd köbméter, többi része hazai forrású volt. Az idén várhatóan 17 milliárd köbméterre csökken az orosz szállítás Ukrajnának, mondták a Gazpromnál szerdán. Ehhez járul, ugyancsak az RosUkrEnergo közbejöttével, várhatóan további 34 milliárd köbméter Közép-Ázsiából, jóval alacsonyabb áron, mondta a Gazprom szóvivője.

Ukrajna korábban elutasította az orosz követelést a gáz árának négyszeresre emelésére - és a fájdalom enyhítésére felkínált, 3,6 milliárd dolláros orosz kölcsönre sem tartott igényt -, ezért a Gazprom vasárnaptól beszüntette a gázexportot Ukrajnának, ami átmeneti zavarokat okozott számos európai ország orosz gázimportjában is, mivel a vezetékek többsége - a Gazprom kivitelének 80 százaléka - Ukrajnán át halad. A Gazprom európai földgázexportja keddre helyreállt. Oroszország a gáz "lopásával" vádolta Ukrajnát - az emiatt kiesett mennyiségeket pótolta az európai vevők számára -, a "lopásra" vonatkozó orosz állítást viszont ukrán részről visszautasították. A múlt héten jelezték viszont, hogy amíg nincs megállapodás, addig tranzitdíj címén 15 százalékot lecsapolnak az Ukrajnán át szállított orosz földgázból.

Örül az unió

Az EU soros osztrák elnöksége szerdán üdvözölte a megállapodást. Ettől függetlenül Brüsszelben megtartják az EU energiaügyi kormányzati szakértői értekezletét, megvitatni a helyzetet. Az EU energiaügyi biztosa, Andris Piebalgs előzetesen azt mondta, segíteni akarnak az orosz-ukrán vita megoldásában, de ennek mikéntjét nem részletezte. Hozzátette viszont, hogy megpróbálnak kidolgozni valamilyen EU-beli "szolidaritási mechanizmust" is, ellátási válságok esetére. Hangsúlyozta, hogy a mostani esetet nem tekintik válságnak. Utóbb a biztos is "örömét" fejezte ki a szerdán elért megállapodás miatt.