Ágnes
-1 °C
2 °C

Fehérorosz gázforradalom?

2006.04.04. 14:05
Lukasenko fehérorosz elnök-diktátor a gázáremelés hatásaként forradalommal is szembesülhet, így beadhatja derekát az Oroszországgal már tíz éve tervezett unió ügyében.
Az orosz Gazprom alkualap gyanánt háromszoros gázáremelési szándékot jelentett be Fehéroroszországgal szemben. "Fehéroroszországnak legalább háromszor annyit kellene fizetnie, mint most" - közölte Alekszandr Rjazanov, az állami ellenőrzésű orosz monopólium alelnöke egy moszkvai energiakonferencián. A jelenlegi ár 46,68 dollár ezer köbméterenként - emlékeztetett Rjazanov az Interfax tudósítása szerint.

Gazprom-menedzserek már a múlt héten azt mondták, Fehéroroszországnak európai árat kellene fizetnie az orosz gázért. Egy drasztikus áremelés összeroppantaná a szovjet módra vezérelt fehérorosz gazdaságot, amely az olcsó orosz energiának köszönheti versenyképességét - mutattak rá moszkvai elemzők. Sok megfigyelő feltételezte, hogy a Gazprom valójában a fehérorosz állami Beltransgaz kezében lévő vezetékek ellenőrzését akarja kicsikarni az áremelési szándék emlegetésével. A Gazprom jelezte, e hónap végéig várja a fehérorosz javaslatok előterjesztését.

Az országegyesítés a cél?

Oroszország és Fehéroroszország 1996-ban uniószerződést írt alá, de az egyesülés - ami Vlagyimir Putyin orosz elnök 2002-es forgatókönyve szerint inkább beolvasztásra hasonlítana - eddig jobbára csak a védelmi szférában haladt előre. A rubel nem lett közös valuta, nincs egységes alkotmány, nem jött létre egységes gázszállítási rendszer - állapították meg orosz tömegtájékoztatási eszközök. Mindemellett több lap latolgatta, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök - akit vitatott újraválasztása és az ellenzékiekkel való bánásmódja miatt a Nyugat minden eddiginél jobban elszigetelt - most beadhatja a derekát, rettegve attól, hogy "színes" forradalom tör ki országában.

Pavel Borogyin, az orosz-fehérorosz unió titkára szerint még ez év első felében elfogadhatnának és az év végéig népszavazással jóváhagyathatnának egy olyan alkotmányos szabályozást, amely elnökkel és alelnökkel rendelkező közös államot hozna létre. Bár Borogyin nem mondta ki, az előbbi nyilvánvalóan Putyin, az utóbbi Lukasenko lehetne - jegyezték meg megfigyelők.